Az áramkereskedők szerint nem ők felelősek a cégek nagyobb költségeiért

Vágólapra másolva!
Utólag nem kötelezhetőek a villamosenergia-kereskedők a kötelező átvételi rendszer (kát) változása miatt keletkező, esetleges költségmegtakarítás megosztására - írta az [origo]-hoz szerdán eljuttatott közleményében a Magyar Villamosenergia-kereskedők Egyesülete (MVKE).
Vágólapra másolva!

Az egyesület az Ipari Energiafogyasztók Érdekképviselete Egyesülés (Ipenerg) múlt heti közleményére reagált. Abban az Ipenerg azt írta, hogy egyes fogyasztók - jellemzően kisvállalkozások és állami, önkormányzati intézmények - a kát-díjat és az azt felváltó új díjelemet (kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díj) is megfizetik, így az általuk használt villamosenergia ára nem csökkent, hanem növekedett. Az Ipenerg szerint jogszabályi hiányosság miatt a kereskedők mindkét díjat beszedhetik, ami 10-12 milliárd forintos extra nyereséget jelent nekik.

Az MVKE közleményében azt írja, hogy a szóban forgó szerződések fix árral köttettek, a szerződéskötés pillanatában rendelkezésre álló nagykereskedelmi piaci információk és kötelező átvételi rendszer hatályos szabályai alapján, és ez a fix ár tartalmazza a kát-költséget is. "A kát évek óta folyamatos árazási kockázatot jelent a kereskedők számára, bármilyen irányban történő változás kockázatát teljes egészében a kereskedők viselik" - emlékeztet az MVKE, hozzátéve, hogy a kereskedők töltik be a villamosenergia-ellátási folyamatban a legfontosabb kockázatmegosztó szerepet.

Az egyesület arra is felhívja a figyelmet, hogy a 2011. július 1-től hatályos kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díjat a felhasználó a villamosenergia-törvény alapján köteles megfizetni. Ez a díj - írja az MVKE - a kereskedőkön átfolyó tétel, mely a Mavirt illeti meg, tehát a kereskedők ezzel többletbevételre nem tesznek szert. (A Mavir a magyar villamosenergia-rendszer irányítását végző cég, mely az MVM tulajdonában áll.)