MNB: Más volt a helyzet, amikor Simor az adósmentés ellen szólt

Vágólapra másolva!
Simor András a WikiLeaks által kiszivárogtatott 2008-as szavai nem feltétlenül igazak ma is - közölte a jegybank szóvivője szerdán. A jegybankelnök a budapesti amerikai nagykövetnek - 180 forint alatti frankárfolyam idején - a devizahitelesekről azt mondta, meg kell tanulniuk, hogy nincsen ingyen ebéd.
Vágólapra másolva!

A WikiLeaks által nyilvánosságra hozott amerikai diplomácia táviratból most megismerhető véleményt, amely szerint "nem lenne helyes megmenteni a devitahiteleseket", Simor András annak idején nyilvánosan is elmondta, de a 2008 végén közölt igazságok nem feltétlenül igazak ma is - felelte újságírói kérdésre Simon András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szóvivője szerdán.

A WikiLeaks által az elmúlt napokban nyilvánosságra hozott amerikai nagykövetségi táviratok között szerepelt az is, amely Simor András MNB-elnök és April H. Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövetének találkozója után született. A találkozóról készített táviratról korábban az [origo] számolt be, a távirat szerint Simor András azt mondta, a devizahiteleseket nem lenne helyes megmenteni, mert "végre meg kell tanulnunk, hogy nincs ingyenebéd" - írja az MTI.

Az MNB elnöke a nagykövettel folytatott magánbeszélgetésben azt is kijelentette, hogy nincs hatékony eszköz a devizahitelek visszafogására és a magyaroknak meg kell tanulniuk "helyesen cselekedni, csak azért, mert az a helyes", nem pedig azért, mert rá vannak kényszerítve.

2008 októberének utolsó napjaiban, azaz a beszélgetés idején, a svájci frankot 172,74-178,29 forint között jegyezték - szemben a jelenlegi 230-235 forinttal.

A WikiLeaks múlt hét végén 20 ezer újabb amerikai nagykövetségi táviratot hozott nyilvánosságra, köztük több mint ezer magyar vonatkozásút is. Az [origo] folyamatosan dolgozza fel a táviratokat.