Megszállta a hatóság a BP moszkvai irodáit

Vágólapra másolva!
Három év után ismét gondja akadt az orosz hatóságokkal a BP olajtársaságnak. A céget egy nappal azután, hogy elesett egy hatalmas üzlettől, éppen egy ezen ügy miatt indított perben kezdték vizsgálni.
Vágólapra másolva!

Megszállta a hatóság szerda reggel a BP brit olajvállalat moszkvai irodáit. Szemtanúk szerint tizenöt fekete ruhás, különleges erők tagjaként azonosítható ember jelent meg a BP moszkvai főhadiszállásán, és a vezetőkön kívül mindenkinek el kellett hagynia az épületet - jelentette internetes oldalán a Reuters hírügynökség.

Az akció okát hivatalosan nem közölték, de a Reuters idézte a TNK-BP (a BP oroszországi vegyesvállalata) egyes kisebbségi részvényeiseit képviselő ügyvédet, aki szerint egy általuk indított eljárással függ össze. A pert a BP meghiúsult arktiszi projektje miatt indították.

Kedden jelentette be a Rosznyeft állami olajcég, hogy stratégiai partnerségi megállapodást kötött az északi-sarkvidéki orosz területeken levő olajvagyon kiaknázására. Ezzel a BP elesett az üzlettől, melyről régóta egyeztetett a Rosznyefttel. Korábban már megállapodott az északi-sarki kontinentális talapzatban lévő energiahordozók kitermeléséről, valamint egy 7,8 milliárd dolláros részvénycseréről, ezt azonban megtámadta az AAR-csoport, mely a BP orosz partnere a TNK-BP holdingban.

Az AP hírügynökség idézte Vladimir Bujanovot, a BP orosz szóvivőjét, aki azt mondta, az akció törvénytelen volt, de a cégnél nyugodt a hangulat, egyelőre semmilyen dokumentumot nem vittek ki az épületből.

A BP-nek korábban is volt már dolga az orosz hatóságokkal. A biztonságiak 2008-ban átkutatták a cég moszkvai irodáit, miután a TNK-BP brit vezetősége összekülönbözött az orosz részvényesekkel. A konfliktus nyomán Robert Dudley vezérigazgatónak távoznia kellett Oroszországból. Később ő lett a BP elnök-vezérigazgatója.