Októbertől üzemel az Északi Áramlat gázvezeték

Vágólapra másolva!
Kedden megkezdi Oroszország az Északi Áramlat gázvezeték tesztelését. A gázvezeték augusztusban befejezett első szakasza bekapcsolja Oroszországot a nyugat-európai földgázhálózatba.
Vágólapra másolva!

Az orosz kormányfő hétfői bejelentése szerint Oroszország keddtől már gázt pumpál az Északi Áramlat gázvezetékbe. Az orosz gázt Viborgnál juttatják az Északi Áramlatba; a vezetéket először úgynevezett technikai gázzal töltik meg, hogy a nyomást fenntartsák. Az európai fogyasztók október végén, november elején kaphatnak először gázt a vezetéken - közölte Vlagyimir Putyin.

Az Északi Áramlat első vezetéke Lubminnál augusztusban elérte szárazföldi csatlakozását, a szakaszt hivatalosan az idei negyedik negyedévben helyezik üzembe. A Balti-tenger alatt futó gázvezetéket összehegesztették az Opal szárazföldi vezetékkel, bekapcsolva ezzel az Északi Áramlatot a nyugat-európai földgázhálózatba.

Az 1224 kilométer hosszú, Oroszországot Németországgal összekötő, évi 27 milliárd köbméter kapacitású első gázvezetéket három szakaszban fektették le. A 7,4 milliárd euró tervezett összköltségű, 55 milliárd köbméter összkapacitású Északi Áramlatot építő konzorciumban 51 százalékos tulajdonhányaddal rendelkezik az orosz Gazprom.

A fennmaradó 49 százalék felett a német E.On Ruhrgas és a BASF-Wintershall (15,5-15,5 százalék), valamint a francia GDF-Suez és a holland Gasunie rendelkezik (9-9 százalék). Az Északi Áramlat három gázvezetékből áll majd, a második vezeték lefektetését 2012 áprilisban fejezhetik be.