Jelentősen drágult az OTP a frankzuhanás után

OTP Bank
Vágólapra másolva!
A magyar tőzsdeindex mínuszból pluszba váltott, miután a svájci jegybank bejelentette, mindent megtesz a frankerősödés ellen és célárfolyamot tűzött ki.
Vágólapra másolva!

Dél után nem sokkal 18 ezer pont közelében mozgott a pesti tőzsde - a keddi kereskedést gyengüléssel kezdő - indexe, ami 1,8 százalékos plusznak felelt meg.

A vezető papírok közül az OTP közel 4,7 százalékos pluszban volt ekkor. A Mol 1,4, a Magyar Telekom 0,4, a Richter pedig 0,2 százalékos erősödést mutatott. Az erősödés azután következett be, hogy a svájci jegybank (SNB) közölte, az euróval szemben az 1,20-as szint lesz a minimális árfolyamcélja, ez az árfolyam pedig még mindig túlértékeltnek számít az euróval szemben. (A svájci jegybank bejelentéséről és annak hatásairól itt olvashat részletesen.)

Somi András, a KBC Equitas vezető elemzője elmondta, a svájci jegybank lépése után megugrott a BUX, elsősorban az OTP-nek köszönhetően. "A bankpapír röviddel a bejelentés után 6 százalékos pluszba került, majd egy kicsit visszaesett, de dél után is bő 4 százalékos pluszt jelentett. Az OTP-nek azért jó a bejelentés, mert a svájci frank gyengülése miatt kevesebb lehet a rossz vagy késedelembe eső hitel, vagyis kisebb lesz a hitelportfólióban rejlő kockázat, és a magyar háztartásokra nehezedő teher enyhülése a makrogazdasági környezet javulását is magával hozhatja" - fogalmazott a szakértő.

Hozzátette, hogy a mostanihoz hasonló nagy horderejű döntés után jellemző, hogy elhatalmasodik a piacon az optimista hangulat, ennek köszönhető, hogy a többi vezető papír, a Mol, a Magyar Telekom és a Richter is erősödésbe váltott. Ez utóbbi részvénynél azonban az emelkedés gyengébb volt, mint az OTP-nél, és gyorsan is olvad, a gyógyszercég árfolyama már a tegnapi záróérték alatt mozog - tette hozzá az elemző.