Napi Gazdaság: A Malév végét jelentheti az uniós elmarasztalás

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió tiltott támogatásnak minősítheti a Malév feltőkésítését a Napi Gazdaság információi szerint. A veszteséges légitársaság az elmúlt években százmilliárd forintos állami támogatást kapott. Az uniós határozat a lap szerint a Malév végét is jelentheti.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió napokon belül nyilvánosságra kerülő jelentésében a Napi Gazdaság információi szerint tiltott állami támogatás miatt elmarasztalják a magyar államot, mert az elmúlt években százmilliárd forintos állami forrást juttatott a veszteséges Malévnek. Az uniós határozat következményeként a vállalatnak vissza kellene fizetnie az eddigi támogatást, a 95 százalékban állami tulajdonban lévő Malév azonban a mostani helyzetében erre képtelen lenne.

A tavalyi évet 25 milliárd forintos veszteséggel zárta a légitársaság, és idén is 8-10 milliárdos mínusz várható - emlékeztet a lap. A Napi Gazdaság ír arról is, hogy karcsúsodhat a Malév: a jelenlegi helyébe egy 12 repülőgéppel és 400 dolgozóval működő társaság lépne. A Malévnak most 24 repülőgépe és ezer dolgozója van. A lap által megkérdezett szakértők szerint azonban egy hatékonyan működő légitársaságnak 26-30 repülőgéppel kell rendelkeznie, a karcsúsított Malév így - még európai méretekben is - nagyon kicsi lenne.