Adóemelésekkel és több adó behajtásával tömné be a költségvetési lyukat a kormány

Kihelyezett kormányülés, Lovasberény, Szijjártó Péter, Orbán Viktor, Matolcsy György
Vágólapra másolva!
A dohány, az alkohol és a gázolaj adójának emelésével és szigorúbb áfabehajtással foltozná be a kormány a gazdaság lelassulása miatt keletkezett költségvetési lyukat. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György gazdasági miniszter jelentette be a kétnapos kormányülés után, ahol Orbán jelezte azt is, a nehézségek ellenére folytatják az államadósság csökkentését.
Vágólapra másolva!

A gazdaságpolitika első számú célja továbbra is az, hogy Magyarország visszaszerezze a függetlenségét és megnyerje az államadósság elleni háborút - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő azt követően, hogy kedden délután véget ért a kormány kétnapos kihelyezett ülése Lovasberényben.

A miniszterelnök Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel együtt elmondta: az ülésen a GDP-arányos államadósság további négy százalékpontos csökkentéséről határoztak, továbbá négy döntést hoztak annak érdekében, hogy a költségvetés egyenlege 100 milliárd forinttal javuljon, és a 2011-es hiány 3 százalék alatt tudjon maradni.

Valutatartalékból és részvényeladással csökken az adósság

A GDP-arányos államadósság 77 százalékról 73 százalékra fog csökkenni, miután a kormány két nagyobb összegű, októberben és novemberben lejáró hitelt, összesen 4 milliárd euró értékben visszafizet - jelentette be Orbán Viktor.

Ebből 3 milliárd euró forrása az ország Magyar Nemzeti Bankban lévő valutatartaléka - közölte a részleteket Matolcsy György -, a fennmaradó 1 milliárd eurót pedig a magánnyugdíjpénztári vagyon részleges értékesítése fedezi. A miniszter elmondása szerint a kormány az államhoz került külföldi papírokat fogja piacra dobni.

Mint az [origo] megírta, a kormányfő által jelzett 4 százalékpontos adósságcsökkentés sehogy sem tud összejönni csak az átvett nyugdíjpénztári vagyonból, abból csak 1 százaléknyi adósságot tud csökkenteni a kormány. A maradék 3 százalékpontnyi csökkentés forrása a korábban kibocsátott devizakötvényből származó, és az államnál parkoló bevétel lehet, amiből az EU, illetve az IMF felé elkezdjük törleszteni a tartozásunkat.

A kormányfő azt is közölte, hogy a jövőben magától is csökkenhet a GDP-ben mért államadósság, amennyiben a költségvetési hiány 2,8 százalék alatt marad.

Hatékonyabb behajtás

Ahhoz, hogy az idei költségvetési deficitcél teljesüljön, a kormány négy döntést hozott, amely összesen 100 milliárd forinttal javítja az egyenleget. Elsőként az adók és vámok beszedésének hatékonyabbá tételét jelölte meg a gazdasági miniszter, ebből a kormány számításai szerint 40 milliárd forint többletbevétele lesz az államnak.

Elsősorban az áfa-beszedés hatékonyságát kell javítani, fogalmazott Matolcsy, aki szerint csak ebből az adónemből 600 milliárd forint nem folyik be a költségvetésbe. A miniszter szerint a hatékonyabb behajtás elsősorban a cégeket fogja érinteni, és nem a magánszemélyeket, főleg nem a magánszemélyek jövedelmét terhelő adóját.

További 40 milliárd forintos bevétellel számol a kormány azáltal, hogy beszerzési stopot rendel el az államigazgatásban. Ezt Matolcsy szerint eredendően 2012-re tervezték, de a hirtelen lelassult világgazdasági és magyarországi környezetre való válaszul az intézkedést előrébb hozták.

Magasabb adók

A már korábban kilátásba helyezett jövedékiadó-emeléseket is pontosították, amelyek együttesen 10 milliárd forintos pluszbevételt hoznak a költségvetésnek Matolcsy tervei szerint. A játékadó 50 százalékkal emelkedik (1 milliárd forintos plusz), a dohánytermékek jövedéki adója 7 százalékkal (plusz 5 milliárd forint), az alkoholtermékeké 5 százalékkal, az aromázott szeszesitalok jövedéki adója pedig 50 százalékkal emelkedik. Ezen kívül a gázolaj jövedéki adója is nő, a korábbi 97 forintról 110 forintra, de a benziné továbbra is 120 forint marad. Az adóemelések november 1-jén léphetnek hatályba, mert, mint a tárcavezető elmondta, a fent említett bevételi tervszámok két hónapra vonatkoznak. Vagyis éves kihatásuk - ez jövőre lesz érdekes igazán - 60 milliárd forint pluszbevétel.

Az előbbi lépésekből összesen 90 milliárd forinttal javul az egyenleg, további 10 milliárd forint pedig abból jön össze, hogy a magyar állam a hozzá került külföldi részvények után osztalékot fog kapni.

A kormányfő egy hete azt mondta, hogy nem megszorítást hajt végre a kormány.

Matolcsy György azt is elmondta, hogy idén és jövőre 2 százalékos növekedéssel számol a kormány, a költségvetést is így számolják. Az [origo] úgy tudja, hogy a költségvetésért és a makropálya elkészítéséért felelős Nemzetgazdasági Minisztériumban több változat is készült a növekedési pályára az elmúlt hetekben, de a tárca olyan gazdasági pályát vitt be a kormányülésre, ami idén 1,8, jövőre 1,7 százalékos GDP-növekedéssel számolt.