Fitch: Hihető a magyar deficitcél, de az ország sebezhető

Vágólapra másolva!
Ed Parker, a Fitch Ratings Magyarországgal foglalkozó részlegének vezetője szerint a magyar kormány komolyan veszi a költségvetési konszolidációt, és az idén már jókora pénzügyi kiigazítást hajtott végre.
Vágólapra másolva!

A Fitch Ratings hitelminősítő szerint a magyar gazdaságpolitika az idén visszatért a helyes útra, és a jövő évre kitűzött, három százalék alatti deficitcél hihető.

"Bátorító, hogy a kormány a gyengébb gazdasági növekedésre új lépésekkel reagált" - mondta szerdán Ed Parker, a Fitch Ratings felzárkózó piaci szuverén besorolásokért felelős vezérigazgatója a Dow Jones amerikai hírügynökségnek, utalva a keddi kormányülés után bejelentett bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedésekre.

A kormány komolyan veszi a költségvetési konszolidációt, és az idén már jókora pénzügyi kiigazítást hajtott végre - fogalmazott a szakember, aki azt azonban hozzátette, hogy magas adósságállománya miatt Magyarország továbbra is a kelet-közép-európai térség legsebezhetőbb országa. A hitelminősítő június elején stabilra javította a magyar szuverén adóskockázati besorolások kilátását, a lépést a cég a magyar kormány által bejelentett költségvetési intézkedések bizalomerősítő hatásával indokolta. A kilátás stabilizálása azt jelenti, hogy a nemzetközi hitelminősítő levette a napirendről a magyar adósosztályzatok visszaminősítését.

Az [origo] információi szerint az ideinél is lassabban, 1,7 százalékkal nőhet a gazdaság 2012-ben, ezzel számol a gazdasági minisztérium, pedig áprilisban a tárca még 3-3,6 százalékos jövő évi növekedést sem tartott elképzelhetetlennek. Az 1,7 százalékos növekedés azt jelenti, hogy a Széll Kálmán-terven, illetve az azt megfejelő konvergenciaprogramon túl újabb költségvetési kiigazítást kell végrehajtania a kormánynak ahhoz, hogy tartsa a 2,5 százalékos GDP-arányos jövő évi hiánycélját. Az áprilisi, pesszimistább előrejelzésben szereplőnél 1,3 százalékponttal alacsonyabb növekedés durván a GDP 0,4-0,5 százalékát elérő egyenlegromlást okoz, vagyis ekkora - forintban mérve 120-150 milliárd forintos - kiigazítást igényel. Ennek a lyuknak a befoltozásához már a napokban hozzáfog a kormány.