Adószakértők szerint a jövő zenéje a Matolcsy által javasolt luxusáfa

Vágólapra másolva!
Zara László adószakértő szerint általánosságban biztosan nem lehet szabályozni a kérdést, pontosan meg kellene határozni, mit tekintenek luxusnak, mert ami az egyik tagállamban luxuscikknek számít, nem biztos, hogy egy másikban is annak minősül.
Vágólapra másolva!

"Nem érzem a realitását, hogy gyorsan keresztülmehetne" - reagált Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke Matolcsy György szerdán napvilágot látott javaslatára, amely szerint a nemzetgazdasági miniszter 35 százalékos áfakulcsot vezetne be a luxuscikkekre az Európai Unióban.

Az adószakértő szerint bármelyik tagország tehet ilyen javaslatot, de mivel a lépés a hozzáadottérték-adóról - egyszerűbben az áfáról - szóló irányelv módosítását igényelné, ehhez a többi tagország egyetértése is szükséges. Zara hozzátette, ha Algirdas Šemeta adóügyi biztos el is fogadja és előterjeszti a magyar javaslatot, annak sorsa attól függ, hogy a többi tagállam mit szól hozzá. A szakember azt mondta, mivel nem az unióban sokak által felvetett kérdésről van szó, támogatókat kellene szerezni, azokat, akik ellenkeznek, meg kellene győzni.

Nehéz lenne meghatározni, mi számít luxusnak

Herich György, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének (Moklasz) elnöke érdekes, újszerű megközelítésnek nevezte a luxusáfára vonatkozó javaslatot. Szerinte a fogyasztási adó emelésekor kisebb ellenállásra kell számítani, mint a jövedelemadók módosításánál, a fogyasztási adó emelése ugyanis csak azt érinti, aki ténylegesen fogyaszt. Herich szerint nem teljesen ördögtől való dolog az áfa emelése, ha mindenáron bevételre van szükség. A Moklasz vezetője úgy véli, mivel minden uniós országnak szüksége van pénzre, keresi a megoldást. Hozzátette, hogy a forgalmi adó nagyon gyorsan szabályozható, az ellenállás ennél lenne a legkisebb, technikailag is a legegyszerűbb lenne, nincs pótlólagos költsége, adminisztrációja. Herich egyetértett Zarával abban, hogy a legnagyobb problémát az idő jelenti, mivel irányelv módosításra van szükség. Herich hozzáfűzte, ha az uniós tagországok bele is mennének, ez "a következő évek zenéje" lehet.

Zara László arra a kérdésre, hogy a luxuscikkek magasabb forgalmi adójából lehetne-e érdemi költségvetési bevételre számítani, azt mondta, ez attól függ, hogyan határozzák meg a luxuscikkek körét. Szerinte általánosságban biztosan nem lehet szabályozni a kérdést, pontosan meg kellene határozni, mit kell luxusnak tekinteni. Hozzátette, hogy ami az egyik tagállamban luxuscikknek számít, nem biztos, hogy egy másikban is annak minősül. Zara kérdésre válaszolva azt is elmondta, egyszerűbb lenne a vagyonadó bevezetése, ám az általános ingatlanadó igazságosan nagyon nehezen bevezethető, s ha egy hatalmon lévő kormányzat korábban már elkötelezte magát amellett, hogy ilyet nem vezet be, ettől valószínűsíthetően nem fog visszalépni. Hozzátette, hogy más vagyontárgyak esetében bevezethető lenne a vagyonadó, bár akkor nem sok bevételre lehetne szert tenni, hacsak nem horribilis összeget állapítanak meg.