Az éves hiánytervet 30 százalékkal lépi túl az augusztusig felhalmozódott deficit

Vágólapra másolva!
1545 milliárd forintra duzzadt az év elejétől összegyűlt költségvetési hiány. Az NGM szerint az év végére szépen lemegy a deficit a tervszintre.
Vágólapra másolva!

1545 milliárd forinttal költött többet a bevételeinél az első nyolc hónapban az állam - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből.

Ez az év elejétől felhalmozódott hiány bőven túllépte az egész éves törvényi előirányzatot, annak 130 százalékára rúg. Év közben azonban a kormány kezdeményezésére a parlament egyszer már módosította az előirányzatot, eredetileg 687 milliárd forint volt, vagyis az eredeti hiánytervnek több mint duplájára hízott a nyolc hónap alatt felhalmozódott hiány.

Az NGM azonban állítja, hogy a hiánycél nincs veszélyben. Arra alapozzák ezt, hogy a bekebelezett nyugdíjpénztári vagyonból az év vége felé értékesít részvényeket, befektetési jegyeket az állam, és az így nyert bevétel megmenti a büdzsét. Ehhez még a kormányfő és a nemzetgazdasági miniszter által tegnap ismertetett 100 milliárd forintos kiigazítás is kell, ami a jövedéki adó és a szerencsejáték-adó megemelését, valamint beszerzési stopot, illetve az adóbeszedés hatékonyságjavulását rendelte el.

Augusztusban 50 milliárd forintnyi deficit jött össze. Az NGM most úgy látja, hogy a korábban gondoltnál 130 milliárd forinttal rosszabb lesz a szeptemberi egyenleg is, többlet helyett 65 milliárdos hiány jön ebben a hónapban, de - mint szó volt róla - az év végi nyugdíjvagyon-értékesítés ezt ellensúlyozza.