NGM: A gázolaj jövedéki adójának emelésével a kedvezmények is nőnek

2011.09.07. 17:58

A gázolaj jövedéki adójának november 1-jei emelése a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint nem érintheti hátrányosan az eddigi kedvezményezett csoportokat, így a kormány döntése értelmében emelkedik a fuvarozók kedvezménye, nő a mezőgazdasági termelők által visszaigényelhető mérték, és fennmarad a vasút és a hajózás teljes adómentessége.

A költségvetési helyzet stabilizálása érdekében az NGM 2011. november 1-jétől a jelenlegi literenkénti 97,35 forintról 110,35 forintra emelné a gázolaj jövedéki adóját. A minisztérium szerint a döntés meghozatalakor szempont volt, hogy az egymás alternatívájaként használható benzin és gázolaj adómértéke közeledjen egymáshoz, ugyanakkor ne szűküljön a kedvezmények mértéke. Ilyen kedvezmény a 2011. január 1-jétől bevezetett kereskedelmi gázolaj intézménye, amely a közúti áru- és személyfuvarozókat hivatott támogatni; ez a kedvezményezetti kör az idén az uniós irányelv által biztosított lehetőséget kihasználva literenként 6,50 forintos jövedéki adókedvezményben részesült.

A kormány továbbra is fenntartja a fuvarozók kedvezményét: az adóemeléssel egyidejűleg, azzal egyenlő mértékben megnöveli az általuk igénybe vehető kedvezmény mértékét, tételesen 6,50 forintról 19,50 forintra - közölte a gazdasági tárca. A mezőgazdasági termelők az általuk felhasznált gázolaj jövedéki adójának 80 százalékát igényelhetik vissza. A kormány a visszaigénylés mértékét 80-ról 82 százalékra emeli - olvasható a közleményben. Az NGM kitér arra is, hogy a fentieken túl továbbra is fennmarad a vasút és a hajózás teljes adómentessége.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kedden jelentette be, hogy a kormány négy tétellel foltozná be azt a százmilliárd forintos lyukat, amely az idei költségvetésben a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés miatt keletkezett. Ennek a csomagnak az egyik eleme a gázolaj jövedéki adójának emelése.

KAPCSOLÓDÓ CIKK