Felszámolás indult az eladósodott Skála ellen

Bezárnak a Skála áruházak
Vágólapra másolva!
A kínai befektetők kezében lévő Skála Group ellen több végrehajtás után felszámolási eljárás indult, miután több milliárd forintos tartozást halmozott fel. A cég kezében több vidéki Skála áruház volt, amely kínai üzletekként működött idáig.
Vágólapra másolva!

Felszámolási eljárást indítottak a kínai magánszemélyek tulajdonában lévő Skála Group Kft. ellen - írta a Gazdaság.hu üzleti hírügynökség. A cég vette át a vidéki Skála áruházakat, és alakította át kínai üzletekké, de úgy tűnik, nem sikerült nyereségesen működtetni őket. A Skála Group 100 millió forintot meghaladó, 180 napon túli adótartozást halmozott fel.

A társaságot hét kínai magánszemély alapította 2007-ben, a hét befektető közül ötnek kizárólag magyarországi lakcíme volt feltűntetve, mind az öten egy X. kerületi panelházban éltek, két lakásban - írta a Gazdaság.hu. Azóta a hét magánszemélyt törölték, és két új kínai befektető birtokába került a társaság.

Bár nyereséges sohasem volt a Skála Group, 2010-től több végrehajtás is indult ellene, és felkerült a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 180 napon túl 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkezők feketelistájára. Tavaly beszámolót már nem adott le a társaság, 2009-ben 8,4 milliárd forint árbevétel mellett 1,2 milliárd forint veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, miközben kötelezettségállománya meghaladta a 4,8 milliárd forintot.

A társaság jellemzően vidéki Skála áruházakat üzemeltetett, többnyire frekventált helyen, a belvárosban, és kínai áruházzá alakított át őket, egyes részeket pedig bérbe adott. A koncepció azonban nem vált sikeressé. A Gazdaság.hu-nak nyilatkozó, egy vidéki városban tevékenykedő kereskedő szerint irreálisan magas bérleti díjat szabtak, amelyet képtelenség volt kitermelni.

Régi Skála-reklám

A szegedi Skála tavaly zárt be, akkor a Délmagyar.hu-nak a dolgozók úgy nyilatkoztak, hogy a tulajdonosok meglehetősen lazán követték a törvényben foglaltakat. Tavaly több üzlet - köztük a szegedi is - átkerült a C&L Focus Kft. nevű társaságba, amelyet két kínai magánszemély alapított (akik szintén ugyanabban a X. kerületi házban laknak). A vélhetően tűzoltásként lezajlott átszervezés azonban nem járt sikerrel, a rövid működése során folyamatos végrehajtás alatt álló cég augusztusban szintén felszámolás alá került - írta a Gazdaság.hu.

A Skála Group kijelölt felszámolóbiztosa, Komondi Tamás azt mondta, egyelőre kapcsolatfelvétel céljából küldtek levelet a cégjegyzésre jogosult személynek, a határidő a válaszra még nem járt le. Ugyanakkor már több dolgozó felkereste a felszámolóbiztost, hogy a társaság nem fizette ki a neki járó juttatást, vagy a gyesről visszatérők nem kapták meg a szabadságmegváltást.

Elsőként a Skála Budapest áruházat építették fel 1976-ban a XI. kerületben, majd 1979-ben jött létre a Skála-Coop Közös Vállalat. Az eredeti nagyáruházat az ING vette meg 2005-ben, a helyén épült fel a 2009-ben megnyílt Allee bevásárlóközpont.