Győzködték Orbánt a végtörlesztés terve ellen

Vágólapra másolva!
A kötcsei találkozón győzködték Orbán Viktor miniszterelnököt a devizahitelesek számára nyújtott újabb mentőcsomag pénteken bejelentett terve ellen. Az [origo] információja szerint több érintett kormányzati vezetőt sem avattak be a tervbe.
Vágólapra másolva!

Több államigazgatási vezető számára ismeretlen volt a Lázár János fideszes frakcióvezető által ismertetett pénteki javaslat, amely szerint a kormánypártok a piacinál jóval alacsonyabb árfolyamon tennék lehetővé a devizahitelesek számára hitelük egy összegben való törlesztését, illetve azt, hogy forinthitelből váltsák ki a devizahitelüket.

Az [origo] egy banki forrásból úgy értesült, hogy az MNB monetáris tanácsának több tagja leutazott szombaton Kötcsére, ahol Orbán Viktor Matolcsy Györggyel közösen a jobboldali értelmiségieknek és fideszes politikusoknak tartott előadást. A kötcsei látogatás tényét egy neve elhallgatását kérő elemző is megerősítette, információnk szerint a jegybankárok igyekeztek Orbánnak elmondani, mennyire veszélyes lenne, ha a kormány keresztülvinné a pénteken bejelentett tervet úgy, hogy az árfolyamkockázat jelentős részét a bankok viselik. (Igyekezetük nem járt sikerrel, Orbán Viktor hétfőn a parlamentben jelentette be, hogy alapjaiban támogatja a kormánypártok javaslatát.)

Egy kormányközeli forrás szerint Kósa Lajos Fidesz-alelnöknél is próbálkoztak, hogy legalább valami szűkítő feltételt tegyenek bele a kormánypártok a törvénybe, máskülönben több százezer devizahiteles igénybe venné a végtörlesztési lehetőséget, ennek költsége a bankrendszert agyonnyomná, a bankok akár a saját tőkéjük felét elveszítenék, a hitelezés teljesen leállna, és az sem kizárt, hogy jövőre a várt szerény növekedés helyett gazdasági recesszió köszöntene be Magyarországon.

Nem tudtak róla

Az [origo] Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkárának két munkatársával is beszélt, ők azt állították, nem volt előttük ismert, mivel rukkol elő a Fidesz-KDNP-frakció. Kormányzati információink szerint a pénzügypolitikáért felelős államtitkár, Kármán András is meglepetéssel értesült Lázár bejelentéséről.

Simor András jegybankelnök szerdán délelőtt tárgyalt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel, az MNB tízpontos javaslatcsomagját ismertette meg Matolcsyval, de információnk szerint a tárcavezető és az MNB-elnök találkozóján nem került szóba a Lázár által bejelentett elképzelés. A bejelentés után a jegybank közleményben a terv megvalósításának veszélyére hívta fel a figyelmet.

Tovább terhelné a költségvetést

Heim Péter közgazdász is a terv veszélyeire hívta fel a figyelmet az [origo]-nak adott rövid nyilatkozatában. "Ha a pénteken bejelentettnek megfelelően valósítaná meg a kormány a végtörlesztést lehetővé tevő tervet, még ha csupán a devizahitelesek ötöde élne a lehetőséggel, akkor az eddig remélt másfél százalékos GDP-növekedés helyett néhány százalékos visszaesés következne be" - fejtette ki Heim Péter. "Ez pedig újabb, legalább 250 milliárd forintos költségvetési kiigazítási szükségletet von maga után. A Széll Kálmán-terv 550 milliárd forintos kiigazítást jelzett előre, ezt fejeli meg a magyar gazdasági növekedésnek a kedvezőtlenebb világgazdasági helyzetre visszavezethető lassulása, és erre rakódhat a fent említett, a végtörlesztési ötlet megvalósításából fakadó legalább 250 milliárdos hiánycsökkentési igény. Összességében a GDP 4 százalékának megfelelő, 1000-1100 milliárd forintos kiigazítás kell a 2,5 százalékos GDP-arányos hiánycél eléréséhez" - tette hozzá a közgazdász.