Több mint 1100 milliárd forintos többlet a külkereskedelmi mérlegben

2011.09.09. 10:22

Az év első hét hónapjában az export tizenhét százalékkal nőtt, szemben az import tizennégy százalékos bővülésével.

Júliusban a magyar export értéke 6,2 milliárd euróra, a behozatalé 5,82 milliárd euróra rúgott, ami 6,6, illetve 3 százalékos növekedést jelent éves összevetésben - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal. 

A külkereskedelmi mérleg az év hetedik hónapjában 100 milliárd forint - 374 millió euró - többletet mutatott, ami az egyenleg 53 milliárd forintos - 211 millió eurós - javulását jelenti az előző év azonos időszakához képest. Az év első hét hónapjában euróban számolva az export 14, az import 14 százalékkal nőtt, ennek eredményeként  a külkereskedelmi mérlegben 1136 milliárd forint - 4,22 milliárd euró - többlet halmozódott fel, ami 321 milliárd forinttal haladja meg a múlt év első hét hónapjában elért eredményt.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője az adatokat kommentálva közölte, hogy az éves összevetésben 211 millióval, 374 millió euróra növekedő júliusi többlet minden várakozást felülmúl. A közgazdász szerint az export jelentős lassulása ellenére a nettó export továbbra is pozitívan járul hozzá a növekedéshez, mivel az import növekedése alulmúlja az exportét. Suppan közölte azt is, hogy az export növekedése ugyanakkor kifejezetten gyenge lehet a következő hónapokban a külső kereslet romlása, illetve a külső keresleti kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanság növekedése miatt. Az import exporttól elmaradó növekedése pedig a belső kereslet hiányát tükrözi.