Lemondott az Európai Központi Bank infláció ellen küzdő német tagja

2011.09.09. 17:01

Rossz üzenet Jürgen Stark német jegybankár lemondása az Európai Központi Bank igazgatótanácsi posztjáról - írta a Wall Street Journal. A pénzügyi szakember hirtelen lemondása gyengítette az eurót.

Lemondott posztjáról Jürgen Stark, az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsának német tagja. A Wall Street Journal amerikai gazdasági lap internetes kiadása szerint ez csapás a hitelességével küzdő intézmény számára, így a lépés gyengíti az eurót. A közös pénz 1,389 dollárról 1,372 dollárig gyengült pénteken.

Stark személyes okból távozik - állt az EKB közleményében. A jegybankár azonban pénzügy-politikai vitában állt a bank fő irányvonalát képviselőkkel. Stark inflációellenes álláspontot képviselt, a bank azonban 50 milliárd eurós állampapír-vásárlási programról döntött, ami az infláció felpörgetésével jár együtt.

A távozás meglepetésnek számít a lap szerint. A pénzügyi szakember mandátuma három év múlva járt volna le, ráadásul a gazdasági divízió vezetőjeként komoly ráhatása volt az EKB döntései mögött álló elemzői munkára.

Október végén lejár Jean-Claude Trichet jegybankelnök megbízása, utódja Mario Draghi olasz jegybankár lesz. A Wall Street Journal szerint a váltás miatt előfordulhat, hogy a jegybank döntéshozó szervében három olasz fog ülni egyetlen némettel szemben, és ez rossz üzenet a felelős pénzpolitikára váró piacok szemében.