Felfüggesztették az OTP-papírokat Lázár bejelentése után

2011.09.09. 11:50

A pesti tőzsde valamennyi vezető részvénye gyengült a pénteki kereskedésben, az OTP röviddel a devizahitelesekről szóló kormányzati bejelentés után már hétszázalékos mínuszba került, délután három órakor pedig fel kellett függeszteni a kereskedését, majd még tovább zuhant. A BUX jóval rosszabbul szerepelt, mint az európai tőzsdeindexek. 

Több mint 1100 pontos esés után 17 041,97 ponton zárt a Budapesti Értéktőzsde vezető indexe, a BUX. A csütörtöki záróértékéhez képest ez 6,2 százalékos gyengülést jelent, amellyel jóval gyengébben teljesített, mint a nyugat-európai tőzsdék, amelyek zárás előtt 2-3 százalékos mínuszban voltak.

A vezető papírok közül a Mol 6,6 százalékos, a Magyar Telekom 3,2 százalékos, a Richter 2,4 százalékos mínuszban zárt.

A leginkább azonban az OTP-t viselte meg a pénteki kereskedés, délután háromkor fel kellett függeszteni a kereskedését, mert napon belül 10 százalékot veszített értékéből. Az öt perces szünet után azonban tovább gyengült, négy óra előtt már 15 százalékos esésben volt, amelynél lejjebb csak a tőzsdei szabályok miatt nem kerülhetett. Zárásra némileg javított a bankpapír, mínusz 10,7 százalékkal zárt.

Somi András, a KBC Equitas vezető elemzője a pénteki eseményeket kommentálva azt mondta, a részvények eleve csökkenéssel nyitották a napot, és a rossz hangulatra rátett egy lapáttal a Fidesz-frakció javaslata, amely szerint a devizahitelesek rögzített árfolyamon végtörleszthetnék a hitelüket, és az átváltás teljes költsége a bankokra hárulna.

A szakértő közölte, a bejelentés után az OTP-részvényeket elkezdték önteni a piacra a befektetők, negyedóra alatt az amúgy is gyengülő részvény zuhanni kezdett. "Az első hirtelen reakció után 3900 forintnál torpant meg a bankpapír. A befektetők emésztgetik a bejelentést és az esetleges hatásokat, de könnyen elképzelhető, hogy a következő napokban tovább fog esni az árfolyam" - tette hozzá a szakember. Somi András azt is elmondta, az OTP kiábrándító teljesítménye mellett a többi vezető papír közül a Mol is sokat veszített értékéből, ám ezekhez képest a Magyar Telekom és a Richter süllyedése mérsékeltnek mondható. 

A Fidesz javaslatáról az Equilor brókercég készített elemzése, amely szerint az OTP június végén a magyar piacon körülbelül háromezer milliárd forint összértékű hitelállománnyal rendelkezett, ennek körülbelül a fele lehet devizaalapú. A cég szakértői szerint, ha a június végi devizaárfolyamokat vesszük alapul, akkor a frankárfolyamnál 25, az euróárfolyamnál 7-8 százalékos különbséggel szembesülne az OTP a törlesztésnél/visszafizetésnél. A hitelállományra vetítve legrosszabb esetben, ha mindenki visszafizetné a hitelét, ez a lépés 300-400 milliárd forintos veszteséget jelentene az OTP-nek, amely részvényenként jóval meghaladja az 1000 forintos értéket. Az Equilor elemzői úgy vélik, a javaslat ebben a formában nem valósul meg; a későbbiekben arra számítunk, hogy bizonyos kondíciók fellazulnak. "Legvalószínűbb forgatókönyvként most 50-60 milliárd forintos kiadást prognosztizálunk az OTP-re nézve, ez azonban a részletek napvilágra kerülésével változhat" - áll az elemzésben.