Világgazdaság: Jön a bajba jutott adósoknak szánt támogatott hitel

2011.09.09. 6:25

Az új rendelettervezet szerint új lakásoknál 10 millió, használt ingatlanoknál 6 millió forint lesz a maximálisan igénybe vehető hitelösszeg és az adósok az állampapírhozamhoz kötődő kamattámogatást kapnak.

A Világgazdaság értesülése szerint elkészült, és egyeztetés alatt áll az állami támogatás mellett nyújtott lakáshitelekről szóló rendelet. Ha az egyeztetések nem húzódnak el, akkor a szabályozás az idén hatályba léphet - írja a Világgazdaság pénteki száma. 

A lap úgy tudja, hogy új lakásoknál 10 millió, használt ingatlanoknál 6 millió forint lesz a maximálisan igénybe vehető hitelösszeg. A hitelhez jutó adósok az állampapírhozamhoz kötődő kamattámogatást kapnak, a konstrukciót csak azok vehetik igénybe, akiknek nincs élő állami támogatású hitele. Az újság szerint támogatást kapnak a problémás hitellel terhelt ingatlant átvevők és a rossz pénzügyi helyzetük miatt kisebb lakásba költözők.

A cikk szerint az új támogatott konstrukció haladást jelent, a most érvényben lévő, 2009-ben életbe lépett rendeletben szabályozott konstrukcióhoz képest, mert tágabb kereteket biztosít. A most elkészült rendelettervezet nagyrészben a kormány mellett működő Otthonteremtési Tanácsadó Testület által összeállított vitairatban foglaltakon alapszik, abban ugyanis hasonló összeghatárokat fogalmaztak meg az új és használt lakásokra, és szintén szerepelt benne a problémás hiteladósok ingatlanát megvásárló igénylők támogatásának javaslata is.