A villanyszámlában szedné be az új ingatlanadót a görög kormány

Vágólapra másolva!
Görögország újabb egyensúlyjavító intézkedésekre kényszerül gazdasági helyzetének romlása miatt. Az első bejelentett intézkedés az új ingatlanadó bevezetése. Egy görög lap szerint később a külföldi bankátutalások megadóztatására is sor kerülhet. A jövő héten a Moody's várhatóan három francia bank besorolásán ront a görög államadósságnak való kitettségük miatt.
Vágólapra másolva!

A görög kormány két évre új adót vet ki az ingatlanokra, és a pénzt a villanyszámlán szedi be - jelentette be a vasárnapi sürgősségi kormányülés után a görög pénzügyminiszter, Evangélosz Venizelosz. Nem részletezte, hogy mennyi pénzt várnak ebből az új adóból, csak annyit mondott, hogy kétmilliárd eurós lyukat kell betömni a költségvetésben, és a kormány bízik benne, hogy tartani tudja az államháztartás 17,1 milliárd eurós idei és 14,9 milliárd eurós jövő évi hiánycélját.

Korábban a Katimeri című athéni lap azt írta a vasárnapi kiadásában, hogy a kormány egymilliárd eurót szeretne beszedni új adókból még az idén. Az ingatlanadón kívül az újság a külföldre irányuló bankátutalások megadóztatását is említette lehetőségként.

"Ez az (ingatlanadó) az egyetlen, amelyet azonnal be lehet vezetni, és amely gyors eredményt hozhat, mert nem függ a szokásos adószedési mechanizmustól" - mondta a pénzügyminiszter. Az új adót ugyanis a villanyszámlákon keresztül fogják beszedni. Mértéke négyzetméterenként fél euró és 10 euró között lesz.

Venizelosz a Katimeriben ugyancsak vasárnap megjelent nyilatkozatában megerősítette, hogy a hazai össztermék (GDP) az idén minden bizonnyal több mint 5 százalékkal csökken, nem pedig 3,9 százalékkal, ahogyan a kormány várta. A görög kormány nem szívesen húzza meg a nadrágszíjat még jobban, mert szerinte emiatt mélyül a recesszió a gazdaságban, ami viszont nehezíti a deficitcél tartását - írta a Dow Jones hírügynökség.

A görög kormány szerint idén 8,2 százalékos lehet az államháztartás hiánya. A tavaly május óta futó pénzügyi mentőprogram feltételeinek teljesítését ellenőrző trojka - az Európai Bizottság, az IMF és az Európai Központi Bank - illetékesei ellenben 8,8 százalékos hiányra számítanak, és úgy vélik, hogy a görög kormánynak legalább 1,7 milliárd euró értékben kellene új intézkedéseket tennie. A görög kormány úgy véli, az általa tervezett új bevételek elegendők a módosított hiánycélhoz. Az erről szóló vita miatt a három intézmény a múlt héten felfüggesztette tárgyalásait a görög kormánnyal, és emiatt késhet az új hitelrészlet kiutalása.

Francia bankok eshetnek áldozatul

A Moody's nemzetközi hitelminősítő a jövő héten várhatóan rontja a francia BNP Paribas, a Société Générale és a Crédit Agricole adósosztályzatát a görög államadósságnak való kitettségük miatt. A Moody's június 15-én leminősítést valószínűsítő figyelőlistára tette ezt a három bankot, és a döntésig szokásos három hónap a jövő héten lejár.

Piaci elemzők szerint az esetleges osztályzatrontás nem feltétlenül drágítja meg azonnal e bankok számára a piaci finanszírozást, mert a másik két irányadó nemzetközi hitelminősítőnél - a Standard & Poor'snál és a Fitch Ratingsnél - az osztályzatuk alacsonyabb, mint a Moody'snál, és a hitelezők rendszerint a leggyengébb minősítést tartják irányadónak.

"Görögország csődje nem tabu"

Görögország rendezett államcsődje nem lehet tabutéma - írta a német gazdasági miniszter a Die Welt című újság vasárnapi számában megjelent cikkében. "Az euró stabilizálása érdekében többé nem létezhetnek tabuk, beleértve szükség esetén Görögország rendezett államcsődjét is, ha megvannak hozzá a szükséges eszközök" - írta Philipp Rösler, aki a kisebbik kormánykoalíciós partner, a német Szabaddemokrata Párt (FDP) vezetője is.

Rösler követelte, hogy végre automatikus szankciókkal sújtsák azokat a súlyosan eladósodott EU-tagországokat, amelyek nem teljesítik kötelezettségeiket. "Ha folytatódnak a szabálysértések, akkor az sem lehet tabu, hogy megvonják (az illető országtól) a szavazati jogot az EU (miniszteri) Tanácsában" - írta Rösler.