A GVH gyanúja szerint egyeztette árait több hazai irodaszer-piaci cég

Papírmunka, papirok, irodai munka, kimutatások, alkalmazott, finanszírozás, adminisztráciuó
Vágólapra másolva!
Tíz, a magyarországi irodaszerpiacon működő vállalkozásnál tartott előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét a Gazdasági Versenyhivatal. A gyanú szerint az érintett cégek rendszeresen egyeztették a piaci részesedésüket, valamint az árazási politikájukat.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Versenyhivatal feltételezése szerint a Budapiért Zrt. és az Apis Irodaszer Kft., valamint a velük üzleti kapcsolatban álló kiemelt partnereik 2008-tól egészen napjainkig, háromoldalú együttműködési megállapodásokat kötöttek - közölte hétfőn a GVH.

A hivatal ezért szeptember 6-án eljárást indított a Budapiért Kereskedelmi Zrt., az Apis Irodaszer Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., az I-Com Iroda - Kommunikáció Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Barát Papír Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Papírbázis Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., az Itv Albatech Irodagéptechnikai Kft., a Papirosz Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Papír-pont Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Regal Nyomdaipari és Kereskedelmi Kft. és a Medi-Print Nyomdatechnikai és Egészségügyi Szolgáltató Kft. ellen. Az ügyindítás első lépéseként egyes vállalkozások székhelyén előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartottak.

A GVH gyanúja szerint a cégek a háromoldalú megállapodásokban rendszeresen egyeztették a piaci részesedésüket, valamint az árazási-, kedvezmény- , és marketingpolitikájukat. "Az egymás tudomására jutott piaci információk hozzájárulhattak a vállalkozások közötti verseny csökkentéséhez" - véli a GVH. A versenyhivatali eljárás kiterjed az irodaszerpiacon 2008-tól napjainkig kiírt közbeszerzési, illetve egyéb beszerzési eljárások során tanúsított magatartásokra is.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy az érintett vállalkozások a jogsértést elkövették - közölte a Gazdasági Versenyhivatal.