Zuhant az Erste és a Raiffeisen részvénye a bécsi tőzsdén

Vágólapra másolva!
Az APA osztrák hírügynökség szerint a magyarországi devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztésére vonatkozó javaslat miatt zuhant hétfőn az Erste és a Raiffeisen árfolyama a bécsi tőzsdén.
Vágólapra másolva!

A tőzsdei átlagot messze meghaladó mértékben gyengült hétfőn délelőtt a bécsi részvénypiacon a jelentős magyarországi kitettséggel rendelkező Erste Group és a Raiffeisenbank International (RBI) papírja. A bécsi tőzsde irányadó indexe 4 százalékkal gyengült hétfőn délelőtt, az Erste Group részvénye viszont 6,5 százalékot, a RBI részvénye pedig 7,6 százalékot veszített értékéből. Az APA osztrák hírügynökség a magyarországi devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztésére vonatkozó javaslatnak tulajdonítja a gyengülést. Az osztrák bankok még nem kommentálták a javaslatot.

Az Erste Group 3 milliárd svájci frank értékben helyezett ki frankhitelt Magyarországon. A bankcsoport teljes hitelállománya 134 milliárd euró. Az RBI arról tájékoztatott, hogy a kelet-európai térség egészében 3,4 milliárd euró értékben helyezett ki svájci frankban denominált hitelt. Ez a teljes hitelállomány 4,3 százaléka.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője pénteken jelentette be: a Fidesz-KDNP országgyűlési frakciója azt javasolja a kormánynak, tegye lehetővé, hogy a devizahitelesek adósságukat rögzített árfolyamon, egy összegben végtörleszthessék. A javaslat szerint a svájci frank alapú hiteleket 180, az eurót 250 forintos árfolyamon végtörleszthetnék az adósok, és a bankoknak kellene viselniük a tranzakció teljes költségét. A bejelentést követően a Budapesti Értéktőzsdén az OTP árfolyama a megengedett maximális mértékben, 15 százalékkal zuhant, az FHB részvényének árfolyama pedig 5,4 százalékkal csökkent. Hétfőn az OTP- és az FHB-részvények tőzsdei kereskedését a kibocsátók kérésére felfüggesztették.