Matolcsy a végtörlesztésről: Szükség esetén megsegítjük az OTP-t és az FHB-t

Vágólapra másolva!
A nemzetgazdasági miniszter megérti, de nem osztja a devizahitelek rögzített árfolyamú végtörlesztésére vonatkozó kormányzati tervekkel szembeni kritikákat, és számít rá, hogy a készülő jogszabályokat bíróságon támadják majd meg. Matolcsy György azt is elmondta, ha kell, megsegítik az OTP-t és az FHB-t.
Vágólapra másolva!

Az oktatási bizottsági meghallgatása után Matolcsy György az MTI kérdésére, hogy mit jelentenek a miniszterelnök által mondottak, miszerint az OTP és az FHB mögött a magyar állam áll, úgy válaszolt, "ha szükségük van segítségre, megadjuk".

Matolcsy azt is elmondta, hogy megkapta az osztrák pénzügyminiszter levelét, amelyben Maria Fekter tiltakozott a devizahitelek hivatalosan rögzített árfolyamon tervezett "kényszerátváltása" ellen. A nemzetgazdasági miniszter úgy reagált: a levelet megkapta, arra válaszol, de tartalmát nem kívánja megelőlegezni.

Közölte azt is: számít arra, hogy a végtörlesztésről szóló jogszabályok az Alkotmánybíróság (Ab) és az Európai Bíróság (EB) elé kerülnek, de mint hozzáfűzte, majd az onnan érkező válaszok fényében dönt a kormány a válaszlépésről. A miniszterelnöki bejelentést követő kritikákról annyit mondott, hogy azokat megérti, de nem osztja.

Arra a sajtóhírre, miszerint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) előzetesen jelezte, jogellenes lesz a lépés, úgy reagált, ez a hír hamis, a kormányülésen a KIM igenlő választ adott, azt közölte, hogy a jogállami keretek között rendezett módon végrehajtható a végtörlesztésről szóló elképzelés.

A miniszter szerint nem élnek majd tömegesen a végtörlesztés lehetőségével a devizaadósok, hiszen a kormány nem teszi kötelezővé a hitelek a forintra történő átváltását, és a forinthitel nyújtását.