Nem javul a foglalkoztatás a kereskedelemben

Vágólapra másolva!
Bár egyes munkaügyi szabályok kedvezőbbé tették a kereskedelmi szektor helyzetét, az ágazat cégei alig tervezik a tevékenységük bővítését, így a foglalkoztatottság sem javul. A vasárnapi nyitva tartás korlátozásáról ugyanannyian mondták, hogy csökkentené a foglalkoztatást, mint ahányan azt, hogy nem változtatna rajta.
Vágólapra másolva!

A kereskedelmi szektorban új üzlet nyitását mindössze a megkérdezett cégek 15 százaléka, meglévő üzletek bezárását 6 százaléka jelezte a BDO Magyarország felmérésében. A tanácsadó társaság szerint ez azt jelzi, hogy a kereskedelemben nem várható a munkaerő-állomány bővülése.

Sőt, "a válság által leginkább érintett ágazatban, a gépjármű-kereskedelemben minden hatodik cég további leépítésekben gondolkodik" - mondta Máriás Attila, a BDO munkaügyi szaktanácsadója.

A vasárnapi nyitva tartás korlátozására irányuló jogszabályi változásokról ugyanannyi válaszadó mondta, hogy csökkentené a kereskedelmi szektorban a foglalkoztatottak számát, mint ahányan azt, hogy nem változtatna rajta. Mindössze a válaszadók 1,4 százaléka mondta, hogy növelné a foglalkoztatást a (még nem tárgyalt) törvénymódosítás.

Az atipikus foglalkoztatási formák közül a részmunkaidős mellett a határozott idejű munkaszerződések kötése a legelterjedtebb a szektorban, de jellemző az iskolaszövetkezeteken vagy munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül történő foglalkoztatás is.

"A kereskedelmi szektor volt az egyik fő haszonélvezője annak a törvénymódosításnak, amely augusztus elsejétől rendezte az iskolaszövetkezeteken keresztül folytatott foglalkoztatás problémáit" - mondta Máriás Attila. A válaszok alapján szerinte egyértelmű, hogy ezt megelőzően sok cég számíthatott munkaügyi bírságra amiatt, hogy ezt a foglalkoztatási formát a munkaügyi ellenőrök színlelt szerződéssel zajló munkaerő-kölcsönzésnek minősítették.

A munkaügyi szabályozás elfogadott és tervezett változtatásai kapcsán a válaszadók 78 százaléka tartja jónak az irányt. Minden harmadik megkérdezett egyszerűsítené a jelenlegi pótlékolási rendszert és a pihenőidő szabályozását, tízből egy cég képviselője eltörölné a garantált bérminimum intézményét is.

A szabadság pénzbeni megváltását 60 százalékuk szeretné lehetővé tenni. Jelenleg a szabadságot megváltani csak a munkaviszony megszűnésekor lehet, a felhalmozódott szabadsággal a foglalkoztatók legjobb szándékuk ellenére sem mindig tudnak mit kezdeni - írta a BDO.