Leminősített a Moody's két francia nagybankot

Société Générale, Crédit Agricole francia bankok, leminősítette a Moody's 2011.09.14.
Vágólapra másolva!
A Moody's hitelminősítő szerdán bejelentette, hogy egy-egy fokozattal rontotta két francia bank, a Société Générale és a Crédit Agricole adósosztályzatát - írta a Wall Street Journal (WSJ) amerikai üzleti lap internetes verziója.
Vágólapra másolva!

A lépés nem váratlan, a két nagybankot a többi hitelminősítőnél eddig magasabban rangsoroló Moody's korábban már jelezte, hogy felülvizsgálat alá vonja a besorolásukat. A mostani döntés annyiban még pozitívnak is mondható, hogy a Société Générale osztályzata csak egy fokozattal romlott, a szintén veszélyeztetettnek számító BNP Paribas-é pedig változatlan maradt - írta a WSJ.

A leminősítést a Moody's a Société Générale likviditási problémáival, valamint a Crédit Agricole görög (illetve kisebb részt portugál és ír) kitettségével indokolta. Ez azt jelenti, hogy Franciaország piaci érték szerint második legnagyobb bankjának túl sok görög kötvénye van. Görögország előbb vagy utóbb bekövetkező csődjét szinte biztosra veszi a pénzügyi szféra szereplőinek többsége, bekövetkeztekor az ilyen eszközökkel rendelkezők nagy veszteségekre számíthatnak.

A francia központi bank elnöke, Christian Noyer - egyszersmind az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsának tagja - szerda reggeli rádiónyilatkozatában azzal kommentálta a Moody's döntését, hogy az "nem hír, nem újdonság", hiszen régen tudni lehetett, és nem valószínű, hogy a hitelminősítő döntése tovább rontaná a francia bankok részvényeinek árfolyamát. Noyer szerint a francia bankoknak nincs szükségük tőkebevonásra a mostani kockázatok kezeléséhez, de állandóan növelniük kell tőkefedezetüket azért, hogy "a csúcson" maradjanak.

"A feltehetően legnagyobb görög kötvénykitettséggel rendelkező francia bankok papírjai folyamatos nyomás alatt vannak, a felerősödött pánikhangulatban egyre többen menekülnek e részvényekből (...), ami elég borús kilátásokra ad okot" - írta szerda reggeli elemzésében az Equilor Befektetési Zrt.