"Agresszív járványként" terjed az euróválság

Vágólapra másolva!
A mélyülő euróövezeti adósságválság most már az eddiginél "agresszívabb járvány" formájában kezd átterjedni Kelet-Európára is, és a negatív hatások miatt a jelenlegi konszenzusos előrejelzésekben szereplő ütemnél várhatóan jóval lassabban növekszik a következő két évben a felzárkózó európai térség gazdasági teljesítménye - prognosztizálták csütörtökön londoni felzárkózó piaci elemzők.
Vágólapra másolva!

A Capital Economics - az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-befektetési elemző és tanácsadó csoport - befektetőknek csütörtökön kiadott legújabb negyedéves elemzése "reménytelenül derűlátónak" nevezi az általános elemzői konszenzust, amely 2012-re és 2013-ra egyaránt 4 százalék körüli GDP-növekedési átlagot valószínűsít a közép-kelet-európai gazdaságokban.

A ház a közép-kelet-európai uniós gazdaságok, valamint Horvátország, Oroszország, Ukrajna és Törökország alkotta országcsoportban jövőre 1,8 százalékos átlagos növekedést vár az idei 4 százalék után. A cég szerint azonban a lassulás tényleges mértéke az euróövezeti fejleményektől függ, és így az sem zárható ki, hogy a közép-kelet-európai régió egésze ismét recesszióba kerül.

A ház szerint a borúlátó prognózis okai között van, hogy a térség exporttermékeinek kereslete várhatóan jelentősen csökken a fő piacok - főképp Németország - növekedésének lassulása miatt. Ennek főképp Közép-Európa nyitott gazdaságai - Magyarország, Szlovákia és Csehország - vannak kitéve.

A Capital Economics szerint emellett a térségbe irányuló tőkebeáramlásban is várhatóan "fennakadások" lesznek. A külső finanszírozás esetleges hirtelen leállására különösen Törökország lenne érzékeny, tekintettel a nagy török folyómérleg-hiányokra. A cég új előrejelzése Magyarországnak az idén egész évben 1,8 százalékos, 2012-ben 1,0 százalékos, 2013-ban 1,5 százalékos gazdasági növekedést jósol reálértéken.

A Capital Economics elemzői közölték, hogy jelenlegi előrejelzésükben összesen 0,5 százalékpontnyi MNB-kamatemelés szerepel 2012-re, ám véleményük szerint ha a forint egy bizonyos árfolyamküszöbig - például 290 forint/euróig - gyengül tovább, akkor a kamatcsökkentés "lekerül a napirendről".

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének európai közgazdászai e héten összeállított legújabb térségi prognózisukban közölték: az euróövezeti növekedési kilátások gyengülésének hatásai miatt a magyar gazdaságban az eddigi 2,4 százalék helyett most már csak 1,9 százalékos növekedést várnak 2011 egészére, jövő évi magyarországi növekedési előrejelzésüket pedig 2,6 százalékról 2,2 százalékra rontották.

A GS londoni elemzői Csehországban az idén 2,4 százalék helyett 2,1 százalékos, jövőre 2,5 százalék helyett 2,2 százalékos GDP-pluszt jósolnak.

Az RBC londoni közgazdászai csütörtökön újabb elemzést állítottak össze az euróövezeti fejlemények közép-kelet-európai hatásáról, megállapítva, hogy a mélyülő valutauniós adósságválság elkezdett "nyugatról keletre terjedni", és az eddiginél "agresszívabb járványként" kezd megjelenni a felzárkózó európai térségben is, egyelőre lassan. A ház citybeli szakértői azonban közölték: tartanak attól, hogy a járvány felgyorsul és sokkal súlyosabb formát ölt Közép-Kelet-Európában, ha az uniós és az euróövezeti gazdaságpolitikai döntéshozók nem tesznek gyors és határozott intézkedéseket a szuverén adósságválság kezelésére, vagy ha ezek az intézkedések nem bizonyulnak hatékonynak.

Jelenleg azonban a legelterjedtebb vélemény az, hogy a valutaunió egyben marad, jóllehet a legtöbb közép-kelet-európai tagjelölt ország csatlakozása késni fog mindaddig, amíg a hasonló válságok megismétlődésének elkerülésére szolgáló, megfelelő intézményrendszer létre nem jön - jósolták az RBC londoni elemzői.

Más nagy londoni házak előrejelzései szerint az évtized végéig, vagy akár a jövő évtizedig is késhet a közép-kelet-európaiak euróövezeti csatlakozása. A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének szakelemzői havonta kiadott konvergencia-elemzéseikben jó ideje 2019-et nevezik a magyar és a lengyel eurócsatlakozás lehetséges legkorábbi időpontjának, Csehország belépését pedig csak 2020-ra, vagy még későbbre várják.