Napi: A képviselők harmada járna jól a végtörlesztéssel

Országgyűlés őszi ülésszakának nyitó napja, munka törvénykönyve, parlament, országgyűlés, ülésterem
Vágólapra másolva!
A képviselők harmadát érintené egy esetleges, 180 forintos frankárfolyam melletti végtörlesztés. Az egyik nagy nyertes Gyurcsány Ferenc lehet, de jól járna Kósa Lajos és Rogán Antal is - írja a csütörtöki Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A parlamenti képviselők harmada jól járna a kormány által kínált 180 forintos végtörlesztési konstrukcióval - írja a csütörtöki Napi Gazdaság a lap által áttekintett képviselői vagyonnyilatkozatokból.

Gyurcsány Ferenc a vagyonnyilatkozatában összesen 62,2 millió forint hitelt tüntetett fel, amelyet feleségével ingatlanvásárlás céljából vett fel. Gyurcsány - kiindulva abból, hogy átlagosan húsz százalékot nyer az adós a végtörlesztéssel - akár 12,5 millió forintot is spórolhat az ügyön. Az MSZP-s Tóth József vagyonnyilatkozatában 66,9 forintos hiteltartozás szerepel, ez a legnagyobb feltüntetett adósság a Napi Gazdaság szerint.

Akár ennél is nagyobb lehet azonban Kósa Lajos hitele, Debrecen polgármesterének vagyonnyilatkozata egy kissé zavaros ezen a ponton, szerepel benne egy 23 millió forintos lakáshitel, egy 200 ezer és egy 36 ezer svájci frankos lakásfelújítási hitel mellett - írja a Napi Gazdaság.

Rogán Antal 57,8 millió forintot tüntetett fel hiteltartozásként, de jelentősebb devizaalapú jelzáloghitellel rendelkezik még Halász János fideszes képviselő és államtitkár, aki nagyságrendileg lőtte be 40 millióra lakáshitelét, és Szólláth Tibor Zoltán szintén fideszes képviselő a maga 34,5 milliójával. Vadai Ágnes szocialista képviselőnek 24 millió, Tasó László fideszes honatyának pedig 23,7 millió forint hitelt lenne érdemes kiváltania 180 forinton.

Lázár János szerint támogatható az MSZP azon javaslata, hogy az országgyűlési képviselők és állami vezetők nem vehetnék igénybe a rögzített árfolyamos végtörlesztést. Mesterházy Attila szerdán arról beszélt, hogy a kormánypárti képviselők kétharmadának van adóssága, ezért szerinte demonstrálniuk kellene, hogy nem a saját érdekükben javasolták a végtörlesztést.