Egyre valószínűbb az eurózóna felbomlása egy londoni elemzőközpont szerint

Európa széthullása és a romlott szalámi, komment.hu, vélemény
Vágólapra másolva!
Görögország valószínűleg egy éven belül csődbe jut, miután felőrölte az euróövezeti tagországok türelmét, de az euró feladásának esélye mindössze egy az öthöz - derül ki a Reuters hírügynökség által gazdasági szakértők körében végzett felmérésből.
Vágólapra másolva!

A több mint ötven szakértő megkérdezésével az elmúlt két napban végzett felmérés 65 százalékos valószínűséget ad a görög államcsőd bekövetkezésének, és a megkérdezetteknek a fele tartotta úgy, hogy erre már 12 hónapon belül sor kerülhet.

A válság megoldására sokak által egyetlen lehetőségnek tekintett közös európai kötvény kibocsátásának még annak ellenére is negyvenszázalékos esélyt adnak a megkérdezettek, hogy a német alkotmánybíróság gyakorlatilag megtiltotta Berlin részvételét egy ilyen programban.

A felmérés eredménye átlagosan 18 százalékos valószínűséget mutatott az euró megszűnésére. Egy londoni gazdaságelemző csoport, az Economist Intelligence Unit (EIU) pénteki helyzetértékelése ugyanakkor ennél jóval magasabb esélyt adott az euróövezet felbomlásának.

Olaszországon múlik az euró sorsa

Az EIU elemzői szerint egyre rosszabbak az euróövezet gazdasági növekedési kilátásai, és a súlyosbodó adósságválság miatt most már "nagyon magas" a kockázata a valutaunió szétesésének - a cég kockázatértékelési módszertanában ez a meghatározás 40 százalékos vagy annál nagyobb valószínűséget jelent.

A kockázati forgatókönyv szerint az egyik "töréspont" az lehet, ha Olaszország külső pénzügyi segítségre szorul. A jelentés ez esetben lehetségesnek nevezi az eladósodott déli eurótagállamok leválását és azt is, hogy Németország dönt a távozás mellett - ez utóbbi fejlemény pedig a közös valuta végét jelentené.

Az EIU októberre szóló globális előrejelzésében közölte, hogy az eddigi 1 százalékról 0,8 százalékra rontotta az euróövezetre érvényes, 2012-re szóló GDP-növekedési előrejelzést.

Az amerikai pénzügyminiszter is beleszól

Ugyancsak pénteken jelentette be Steffen Seibert német kormányszóvivő, hogy késik a német kormánydöntés és a parlamenti szavazás a törlesztési nehézségekkel küzdő euróövezet országok megsegítésére létrehozandó állandó támogatási alapról, mivel még Brüsszelben is folyamatban vannak a tárgyalások.

Az EFSF (Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz) mentőalapot 2013 közepén állandó jelleggel felváltani hivatott ESM (Európai Stabilitási Mechanizmus) alapban való német részvételt szabályozó törvénymódosítás még az év vége előtt került volna a parlament két háza elé szavazásra. A javaslatról a kabinet a csúszás miatt október közepén dönt, a parlament elé pedig legkorábban 2012 első negyedében kerülhet.

Mivel az ESM legfeljebb két év múlva alakulhat meg, a csúszás nem okozhat gondot. "Rengeteg idő áll még rendelkezésünkre" - közölte a szóvivő a pénteki sajtótájékoztatón.

Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter egyébként az eurózóna pénzügyminisztereinek a lengyelországi Wroclawban tartott pénteki tanácskozásán a jelenleg 440 milliárd eurós hitelkerettel rendelkező Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) forrásainak növelését javasolta. Geithner szerint az emelésre azért van szükség, hogy elég tartaléka legyen az eurózónának Olaszország és Spanyolország esetlegesen felmerülő újabb problémáinak kezelésére, és a válság leküzdésére.