Kiszáll az atomenergia-iparból a Siemens

Vágólapra másolva!
"Ez a fejezet számunkra lezárult" - jelentette ki a Siemens energiaipari nagyvállalat vezérigazgatója, és egyben közölte, hogy a német kormány törekvéseivel összhangban a cég kivonul az atomenergia-iparból.
Vágólapra másolva!

Kivonul az atomenergia-iparból a német Siemens elektronikai nagyvállalat. A lépés válasz a márciusi, fukusimai nukleáris katasztrófára - mondta a Siemens vezérigazgatója. Peter Loescher a német Spiegel magazinnak elmondta, hogy a Siemens ezzel kiáll "Németország politikai és társadalmi véleménye mellett, és kiszáll az atomenergia-iparból".

"Ez a fejezet számunkra lezárult" - mondta, és bejelentette, hogy a cég nem épít több atomerőművet. A Siemens az orosz Roszatommal régóta tervezett közös atomenergiai vállalkozást is lemondta, bár a vezérigazgató azt mondta, keresik a módját, hogyan tudnák folytatni az együttműködést "más területeken" - írja internetes oldalán a BBC brit közszolgálati médium.

Loescher elmondta, hogy a Siemens nem áll le a gőzturbinák gyártásával, amelyeket a hagyományos energiaiparban és az atomerőművekben egyaránt fel lehet használni.

A nagyvállalat elnöke támogatja a német kormány - "az évszázad tervének" nevezett - megújuló energiára vonatkozó projektjét, és szerinte elérhető az a törekvés, hogy 2020-ig az ipar 35 százaléka zöldenergiát használjon.

Angela Merkel német kancellár májusban jelentette be, hogy Németország 2022-ig lekapcsolja mind a tizenhét atomreaktorát. A terv szerint a tizenhét erőművet fokozatosan állítják le, az utolsókat 2022-ben. A legidősebb atomerőműveket már az idén tavasszal - a fukusimai nukleáris katasztrófa után - átmeneti jelleggel lekapcsolták az energiahálózatról. (Ennek hatásairól itt olvashat bővebben.)

A múlt héten Japán is bejelentette, hogy leállítja atomerőműveit. Japánban a márciusi földrengés és szökőár következtében súlyos nukleáris baleset történt, amely gyökeresen megváltoztatta a politikusok és a közvélemény viszonyulását az atomenergiához. Az országban 54 atomreaktor van, és közülük jelenleg mindössze 11 működik.

A fukusimai nukleáris baleset után új biztonsági előírásokat vezettek be az atomiparban, és az ellenőrzés céljából leállított reaktorok közül csupán egy kapta meg a működési engedélyt. A fukusimai katasztrófa előtt Japán áramszükségletének mintegy 30 százalékát atomerőművek fedezték.