Az étkezési hozzájárulás a legnépszerűbb cafeteriaelem

Vágólapra másolva!
A hazai kis- és középvállalkozások 61 százaléka tervezi a következő egy évben is, hogy beépíti a cafeteriát a bérezési rendszerébe, az étkezési hozzájárulást a cégek 43 százaléka tervezni alkalmazni.
Vágólapra másolva!

Továbbra is komoly szerepet kapnak a vállalkozások életében a béren kívüli juttatások, mivel a hazai kis- és középvállalkozások (kkv-k) többsége a következő egy évben is beépíti azokat a juttatási rendszerébe - közölte kutatásának eredményét hétfőn a K&H. Németh László, a K&H kkv-marketing főosztályának vezetője elmondta, hogy a cégvezetők elmondása alapján egyértelműen az étkezési hozzájárulás és a közlekedési költségtérítés a leggyakrabban alkalmazott béren kívüli juttatás.

A kkv-vezetők körében végzett felmérés alapján továbbra is jelentős, mintegy 61 százalék azoknak a vállalkozásoknak az aránya, amelyek a következő egy évben előre láthatóan beépítik bérezési rendszerükbe a béren kívüli juttatásokat. Ez az arány egyelőre jóval elmarad a 2008-ban tapasztalt csúcstól, amikor is a kkv-vezetők 80 százaléka számolt a béren kívüli juttatások valamilyen formájával, ugyanakkor a mostani eredmény 2 százalékos növekedést mutat az előző negyedéves eredményekhez képest.

Az étkezési hozzájárulást a vállalkozások 43 százaléka tervezi alkalmazni a következő egy év során. Ezt követi a közlekedési hozzájárulás (29 százalék), ugyanakkor az üdülési csekkel továbbra is a vállalkozások 16 százaléka számol, habár október 1-jével megszűnik a juttatási forma kedvezményes adózása, és mint bérjövedelem kell utána adót fizetni. A kkv-vezetők 39 százaléka gondolta úgy, hogy semmilyen béren kívüli juttatást nem ad dolgozóinak. A cégmérettel arányosan a béren kívüli juttatások aránya is növekszik, míg a kisvállalkozások esetében 67 százalék, a középvállalkozások esetében 71 százalék ez az arány.

A már jelenleg is elérhető Széchenyi-pihenőkártyával kapcsolatban a kkv-vezetők részéről egyelőre kivárás figyelhető meg, hiszen csupán 1 százalékuk jelezte, hogy a következő egy évben alkalmazni kívánják a legújabb cafeteriaelemet - derült ki a felmérésből.

A megfelelő cafetériarendszer jó eszköz arra, hogy az egykulcsos adórendszer bevezetése miatt rosszul járt munkavállalók kieső bérét kompenzálják a munkaadók. A dolog mikéntjéről az Optisoft Számítástechnikai, Pénztárszolgáltató, Könyvelő és Oktató Nyrt. adott ki közleményt még szeptember elején.