Határidőt kapnak a végtörlesztők

Vágólapra másolva!
Egy új javaslat korlátozná, hogy mennyi idő alatt kell a devizahiteleseknek előteremteniük a végtörlesztéshez szükséges fedezetet.
Vágólapra másolva!

A gazdasági bizottság módosító javaslata szűkítené a végtörlesztők számára rendelkezésre álló időt, arra hogy előteremtsék a hitel törlesztéséhez szükséges pénzt - ez derül ki a parlament honlapján hétfőn négy óra után megjelent végszavazás előtti javaslatból. A Gazdasági Bizottság nevében Rogán Antal fideszes képviselő azt javasolja, hogy a végtörlesztés igénylése után 60 nap alatt kelljen a devizahiteleseknek rendezniük tartozásukat.

Ezt azt jelenti, hogy aki nem saját pénzből szeretne végtörleszteni ennyi idő alatt kell forinthitelhez jutni. A javaslat azt is tartalmazza, hogy a végtörlesztéshez felvett forinthitelek esetében nem lehet hitelközvetítői díjat felszámolni. (Korábban Koszorús László fideszes képviselő módosító indítványa 90 napot adott volna a devizahiteleseknek a végtörlesztésre, a képviselő azonban visszavonta javaslatát.)

Normál esetben 4-6 hét

Az [origo]-nak korábban nyilatkozó, névtelenséget kérő banki vezetők szerint két-három hónap normál viszonyok között elegendő egy új hitelszerződés tető alá hozásához, sőt, általában 4-6 hétnél tovább egy ilyen ügylet nem tart. Most azonban elképzelhető, hogy a végtörlesztési lehetőséggel tömegesen élnének, ezért előre nehéz megmondani, hogy ez mekkora többletterhet jelent a bankfiókokban, illetve hogy nem okoz-e majd fennakadást az új hitelszerződések megkötésénél.

A javaslat indoklása szerint az "egyfelől rendezni kívánja, hogy a végtörlesztések teljesítése ne határidő nélkül történjen". Másrészt "ki kívánja zárni a végtörlesztések finanszírozására nyújtandó hitelek körében az indokolatlan közvetítői közreműködést, amely a végtörlesztésben érdekelt hitelfelvevők szempontjából tényleges előnyt nem, de többletköltséget eredményezne.

Előrehozott határidő

Egy másik végszavazás előtti módosító javaslat szerint a végtörlesztést azok is igénybe vehetik, akiknek június 30-a után valamilyen okból felmondta hitelszerződését a bankjuk. Az eredeti javaslatban még az szerepelt, hogy minden olyan hiteles ki van zárva a végtörlesztők köréből, akinek felmondták szerződését.

Két KDNP-s képviselő, Aradszki András és Seszták Miklós javaslatának indoklása azonban úgy fogalmaz, hogy az árfolyamrögzítéssel " nagyon sok olyan adós nem tudott és nem tud élni, akiknek kölcsönszerződését a pénzügyi intézmények közvetlenül a törvény hatálybalépését követő napokban szüntették meg. Figyelemmel a kölcsönszerződések megszüntetésének körülményeire méltányos dolog lenne szélesebb adósi körnek biztosítani a végtörlesztés lehetőségét."

A végtörlesztés tervéről hétfőn este szavaz a parlament, ha jóváhagyják, akkor a jelenleginél alacsonyabb árfolyamon fizethetik ki teljes hitelüket a devizahitelesek. Ennek forrása vagy saját vagyonuk, vagy egy új forinthitel lehet.