Végtörlesztés: a hitelek tizedére juthat idő

végtörlesztés, hitel, devizahitel, ügyfél, szerződés, árfolyamrögzítés
Vágólapra másolva!
Két hónap alatt kell megszereznie a forinthitelt annak, aki saját erejéből nem tudja végtörleszteni a devizahitelét - ez a lényege annak a módosító javaslatnak, amelyet a parlament gazdasági bizottsága nyújtott be a végtörlesztési törvényjavaslathoz. A törvényt az említett módosítóval szavazta meg hétfő este a parlament, ezzel valószínűleg tovább szűkítve a végtörlesztők körét.
Vágólapra másolva!

A Rogán Antal fideszes képviselő által vezetett bizottság délután öt óra előtt nem sokkal egy módosító javaslatot nyújtott be a Rogán Antal által beterjesztett, de a kormány szándékait tükröző, a devizahitelek kedvező árfolyamon való végtörlesztését lehetővé tevő törvényjavaslathoz. A bizottsági módosító kimondja, hogy ha részben vagy egészben forinthitelből tudná valaki megoldani a végtörlesztéshez szükséges összeg előteremtését, akkor az ő felelőssége, hogy a hitelt előteremtse, és minderre a végtörlesztési igény banknak való bejelentésétől számítva két hónap áll rendelkezésére. Ha a forinthitelt nem tudja két hónap alatt megszerezni, akkor a devizahitelt nyújtó bank nem lesz köteles teljesíteni a végtörlesztési igényt.

A törvényjavaslat elfogadása után a törvényt várhatóan néhány napon belül kihirdetik, hatályba lép, és december 30-ig lehet jelezni a végtörlesztési igényt. A végtörleszteni akaró devizahiteles megteheti, hogy előbb elindítja a forinthitel-kérelmét, és akár csak december 30-án jelzi a végtörlesztési igényét, így öt hónapja lesz arra, hogy a forinthitelt megszerezze. A másik véglet, hogy valaki csak december 30-án jelzi végtörlesztési igényét és utána kezd el forinthitelt keresni, neki február 28-ig meg kell szereznie a forinthitelt.

Verseny az ügyintézőkkel

A folyamatban a bankrendszer kapacitása lesz a meghatározó tényező. Egy banki vezető korábban úgy nyilatkozott az [origo]-nak, hogy egyénenként másfél hónap alatt végig lehet futtatni egy hiteligénylést, de amikor több százezer személy rohanja meg a bankokat hitelt kérve, akkor túlterhelté vállnak az ügyintézők. Ekkora tömeg számára nem lehet a hitelbírálathoz szükséges több százezernyi értékbecslést öt hónap alatt elvégezni - magyarázta az [origo]-nak egy neve elhallgatását kérő banki forrás.

A bankrendszer a devizahitelek felfutásakor, 2002-2003-tól hasonló rohammal szembesült, mint ami most vár rá, érzékeltette a helyzetet egy a bankrendszer folyamataira rálátó forrás. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének honlapján fellelhető statisztika szerint 2003-ban egész évben csaknem 800 milliárd forintnyi hitelt helyeztek ki a magyar bankok. Most öt hónap alatt lesz hitelkereslet-boom, ennyi idő alatt nem lehet több 400-500 milliárd forintnál a bankok által nyújtandó forinthitel - becsülte a forrás.

2011. június végén a lakosság devizahitel-állománya (ami mögött lakásfedezet van) 5000 milliárd forint volt. Ennek tehát durván az egytizedét tennék ki az új forinthitelek, vagyis - átlagos hitelekkel számolva - a devizahitelesek egytizede, 120 ezer személy tudna forinthitelből szabadulni frank-, euró- vagy jenhitelétől.

A devizahitelesek negyede

Rajtuk kívül az [origo]-nak korábban nyilatkozó szakértők becslése szerint 100-120 ezren lehetnek olyanok is, akiknek más most is van annyi megtakarításuk, hogy a felkínált végtörlesztéssel éljenek. Vélhetően ennél kisebb számban, de lesznek olyanok is akik rokonoktól, ismerősöktől szednek össze annyi pénzt, hogy hitelfelvétel nélkül is meg tudjanak szabadulni a devizahitelüktől.

Így a becslések alapján az 1,2 millió devizahiteles negyede, legfeljebb 300 ezer devizahiteles tudja kihasználni a végtörlesztést.