Gaskó: 250 óra lehet a túlóramaximum

Vágólapra másolva!
Az új Munka törvénykönyvéről a munkaadók, a munkavállalók és a kormány között folyó tárgyalások során látványos haladást értek el a felek a munkavállalói kereset és juttatás kérdéseiben - mondta Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke hétfőn az MTI-nek. Hozzátette, a kollektív jogok terén sem távoliak az álláspontok.
Vágólapra másolva!

Az első tárgyaláson elért eredmények közé sorolta a Liga elnöke, egyetértés volt abban, hogy az új Munka törvénykönyve bevezetésének hatásaként a munkavállalók keresete nem csökkenhet. Szerinte nagy valószínűséggel megmaradnak a műszakpótlékok, de ha mégsem, akkor a keresetcsökkenést kompenzálni kell - mondta Gaskó István.

Egyetértés volt abban is, hogy a munkavállalói kártérítés felelőssége nem lehet korlátok nélküli, ezért megállapodás körvonalazódik abban, hogy a törvény szerint legfeljebb 4 havi átlagkeresettel felelne a munkavállaló, ha gondatlanságból kárt okoz a munkáltatónak, a kollektív szerződésben pedig ezt 8 havi átlagkeresetben is szabályozhatják.

Sikerült elérni, hogy a túlóra kérdéskörében a javaslat visszament a törvény esetében évi 250 órára a tervezett 300-ról, illetve a kollektív szerződésben megmarad a 300 túlórás korlát a tervezett 400 helyett - jelezte a Liga elnöke.

Nagyon fontos, hogy a munkavállaló munkaviszonyának rendes felmondással történő megszüntetése esetében nem a munkavállalóé a bizonyítási teher, mint ahogyan azt az eredeti tervezet tartalmazta, hanem változatlanul a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy a rendes felmondásban szereplő indoklás valós - mutatott rá a Liga elnöke.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a múlt héten optimistán nyilatkozott a tárgyalások állásáról. Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke ugyanakkor azt mondta az [origo]-nak, hogy kemény viták várhatók, bizonyos témák egyáltalán nem is kerültek még szóba.