IMF: Veszélyes szakaszba lépett a világgazdaság

Vágólapra másolva!
Komoly aggodalomra ad okot, hogy év eleje óta jelentősen lassult a fejlődő piacok növekedési üteme, az elmúlt másfél hónapban pedig megugrott a költségvetési és pénzpiaci bizonytalanság - írja a Nemzetközi Valutalap jelentése. A szervezet szerint többek között a Japánt sújtó természeti csapások is rontottak a világgazdaság növekedési kilátásain.
Vágólapra másolva!

A gazdasági tevékenység világszerte mérséklődött és egyenetlenné vált, a bizalom jelentős mértékben csökkent, és egyre több negatív irányba ható kockázat jelentkezik - ezekkel a tényezőkkel indokolja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden nyilvánosságra hozott, Világgazdasági kilátások című féléves jelentése, hogy szerinte miért lépett veszélyes szakaszba a világgazdaság.

A szervezet szerint egyszerre két negatív tényező is rontja a világgazdasági jövőképet: az év eleje óta jelentősen lassult a fejlődő piacok növekedési üteme, illetve megugrott a költségvetési és pénzpiaci bizonytalanság, különösen az elmúlt másfél hónapban. Mindkét jelenség aggodalomra ad okot, de együttes megjelenésük és egymásra gyakorolt hatásuk talán még inkább.

A megszorítások ne öljék meg a gazdasági növekedést

Az IMF úgy véli: a szerkezeti tényezőkön túl egyszeri sokkok, így a Japánt sújtó természeti csapások, illetve az észak-afrikai és közel-keleti politikai zavargások is rontottak a világgazdaság növekedési kilátásain. A fejlett országokban mindazonáltal nem várható recesszió, lassú, egyenetlen növekedésre kell számítani - olvasható az elemzésben.

Olivier Blanchard, az IMF vezető közgazdásza az írásban kiemeli, hogy a gyenge kilátások és jelentős kockázatok ismeretében elengedhetetlen, hogy megfelelő gazdaságpolitikával álljanak elő a döntéshozók: a költségvetési kiigazításnál arra kell törekedni, hogy a megszorítások ne öljék meg a gazdasági növekedést. Másrészt, mivel számítani lehet arra, hogy a pénzpiaci zavarok hosszabb ideig fennmaradnak, ezért fel kell készíteni a pénzintézeteket az esetleges újabb sokkokra.

Tanácsok a központi bankoknak

A washingtoni székhelyű szervezet az európai adósságválság, illetve az amerikai gazdaság lassulása jelentette kockázatokra figyelmeztet. Előbbivel kapcsolatosan hangsúlyozzák, hogy az euróövezeti szereplőknek tartaniuk kell magukat a július 21-i csúcson vállalat kötelezettségeikhez, illetve szükség esetén az Európai Központi Banknak a kötvénypiaci intervención túl kamatcsökkentést is kilátásba kell helyeznie.

Az Egyesült Államokban pedig a jegybank szerepét betöltő Fednek kell megfontolnia az újabb gazdaságösztönzés meghirdetését, illetve el kell gondolkodni a költségvetési kiigazítási program jelentősebb intézkedéseinek a későbbre halasztásán.