Görögországba utaznak a hitelező trojka vezetői

Vágólapra másolva!
Ha Athén nem kapja meg a hitel következő részletét, akkor októberben már nem tudná kifizetni a nyugdíjakat és a közalkalmazottak bérét.
Vágólapra másolva!

A jövő hét elején visszatérnek Athénba a Görögországnak hitelező nemzetközi trojka misszióvezetői, hogy befejezzék a tárgyalásokat a következő kölcsönrészlet folyósításáról - jelentette be a görög pénzügyminisztérium. A tárca ezt az után közölte, hogy Evangélosz Venizelosz kedd este - immár a második egymást követő napon - telekonferenciát tartott az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap, valamint az Európai Központi Bank képviselőivel a tavaly májusban jóváhagyott hitel következő, 8 milliárd eurós részletének folyósításáról.

A görög pénzügyminisztérium szerint a keddi megbeszélésen "megfelelő előrelépést" értek el, Evangélosz Venizelosz pedig a Nemzetközi Valutaalap hétvégi washingtoni éves közgyűlésén is folytatja a tárgyalásokat a hitelezők képviselőivel.

A nemzetközi pénzügyi közösség - az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Központi Bank - azt várja Athéntől, hogy következetesen és szigorúan vigye végig a tavaly májusban jóváhagyott 110 milliárd eurós mentőcsomag feltételéül szabott reform- és takarékossági intézkedéseket. Amennyiben Athén nem kapná meg a pénzt, októberben nem tudná kifizetni a nyugdíjakat és a közalkalmazottak bérét.