Félmilliárd eurót vont ki egy leértékelt francia bankból a Siemens a Financial Times szerint

Vágólapra másolva!
A Financial Times szerint félmilliárd eurót vitt át az egyik legnagyobb francia bankból a Siemens német ipari nagyvállalat az Európai Központi Bankba. A Bank of China eközben leállította devizacsere-ügyleteit néhány európai, elsősorban francia pénzintézettel. 
Vágólapra másolva!

Lapértesülés szerint félmilliárd eurónyi betétet vitt át a Siemens-csoport egy francia banktól az Európai Központi Bankba (EKB). A Financial Times kedden azt írta, hogy az EKB-nál magasabb kamathoz jut a német ipari nagyvállalat, de a meg nem nevezett francia bank pénzügyi helyzete miatti aggodalom is indokolta a lépést a lapnak nyilatkozó informátor szerint. A Siemens összesen 4-6 milliárd euró közötti összeget tart az EKB-nál, többnyire egyhetesnél hosszabb betétek formájában.

Azt nem lehet tudni, hogy melyik francia bankból vonta ki félmilliárd eurónyi betétjét a Siemens. Egy, az ügyhöz közel álló forrás azt közölte, hogy a nagy francia bankok közül nem a BNP Paribas volt az. A Siemens és az EKB nem kommentálta a híreszteléseket.

A Reuters hírügynökség kedden meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Bank of China leállította devizacsere-ügyleteit néhány európai, elsősorban francia bankkal. Eközben egy másik kínai bank a kamatcsere-ügyleteket függesztette fel az európai adósságproblémák miatt. Az informátorok szerint egyebek mellett a BNP Paribas, a Société Générale és a Credit Agricole bankról van szó.

A legnagyobb kínai kereskedelmi bank főként az utóbbi két pénzintézet múlt heti leminősítése miatt lépett vissza a devizacsere-ügyletektől. Múlt szerdán a Moody's hitelminősítő egy-egy fokozattal rontotta a Société Générale és a Crédit Agricole adósosztályzatát.

Az utóbbi időben az ázsiai bankok mind gyakrabban adják jelét annak, hogy aggódnak az euróválság lehetséges hatásai miatt.