Átalakítja államkötvény-portfólióját a Fed

2011.09.21. 20:58

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed mintegy 400 milliárd dollár értékben vásárol hosszabb lejáratú papírokat, miközben ugyanilyen értékben ad el rövidebb lejáratúakat.

Meghosszabbítja az általa birtokolt amerikai államkötvény-portfólió átlagos lejárati idejét az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed - jelentette be a szervezet monetáris tanácsa, a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) szerdai kamatdöntő ülése után. A lépéssel a Fed a hosszabb távú állampapírok hozamait kívánja csökkenteni.

A Fed mintegy 400 milliárd dollár értékben vásárol hosszabb lejáratú papírokat, miközben ugyanilyen értékben ad el rövidebb lejáratúakat - tájékoztatott a jegybank. A szervezet nem változtatott rekordalacsony, 0,00-0,25 százalékos irányadó kamatlábán.

A bejelentés előtt a Wall Street Journal azt írta, a piac arra számít, hogy a lassuló világgazdaság, az amerikai kormányzat szűk pénzügyi mozgástere és az európai adósságválság arra készteti az amerikai jegybankot, hogy segítse a gazdasági növekedést.

A piacon a bejelentés előtt már elterjedt, hogy a Fed elindítja a "Twist-hadműveletként" ismert lépést. A twist csavart, csavarást jelent, a tánc is erről kapta nevét, itt arra utal, hogy a jegybank kötvényeket cserél ki a portfóliójában. Ez azt jelenti, hogy a jegybank rövid lejáratú kötvényeket ad el, és hosszú lejáratúakat vásárol. A Fed most 400 milliárd dollár értékű programról döntött. A lépés célja az, hogy leszorítsa a hosszú távú hitelek költségeit, amivel többek között a lakáspiacon segíthet.

A döntést hét támogató és három ellenszavazat mellett fogadta el a testület, éppen olyan szavazati arányban, amellyel legutóbb az alacsony kamatszintek 2013-ig való megtartására tett ígéretet a FOMC. A Fed közleményében az amerikai gazdaság helyzetével kapcsolatosan arról tájékoztatott, hogy "számos mutató a munkaerőpiac elhúzódó gyengeségére utal", így a munkanélküliségi ráta csak lassan csökkenhet. Augusztusban stagnált, 9,1 százalék volt az Egyesült Államokban a munkanélküliségi ráta. Kiemelték, hogy jelentős negatív irányban ható kockázatok befolyásolják a gazdaság kilátásait, többek között a pénzpiacokon tapasztalt feszültségek.

A jegybank közleményében arról tájékoztatott, hogy az év elején tapasztalt nyersanyagár- és energiaár-emelkedés, illetve a Japánt sújtó földrengés hatásának csökkenése miatt stabilak az inflációs várakozásai.

A bejelentés hatására enyhén erősödött az amerikai dollár az euróval szemben. A döntést megelőző 1,3775 dollár után 1,3676 dolláron jegyezték közép-európai idő szerint kilenc óra előtt nem sokkal az európai fizetőeszközt, a délelőtti árfolyamszintek környékén.

A Fed bejelentése után ugyanakkor zuhanni kezdett az amerikai tőzsde, és a vezető tőzsdeindexek mindegyike két százalék feletti mínuszban zárta a napot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK