Tíz új fiókot nyitottak egy év alatt a végtörlesztőkre számító takarékszövetkezetek

Vágólapra másolva!
A takarékszövetkezetek 500-600 milliárdnyi szabad forintforrással rendelkeznek, amely a szövetségük vezetője szerint jó alapot teremt a forintalapú jelzáloghitelezés jelentős bővítéséhez, ezen belül a hitelkiváltáshoz is.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt egy évben tíz új egységgel bővült a Takarékszövetkezeti Integrációba tartozó takarékok országos, mintegy 1500 fiókból álló hálózata a részben új, a részben más hitelintézettől átvett kirendeltségekkel - közölte csütörtökön a Takarékszövetkezeti Integráció. A takarékszövetkezetek jelenlegi 5-6 százalékos piaci részesedésüket néhány éven belül több százalékponttal növelnék.

Az 1993-ban létrehozott OTSZ-nek - azaz Országos Takarékszövetkezeti Integrációnak - jelenleg 113 tagja van. Ez a szám a takarékok több mint 90 százalékát lefedi. Ezek az intézmények száz százalékig magyar tulajdonban vannak.

A takarékok több kisebb településen az egyetlen lakossági pénzintézetnek számítanak, ezért "a fiókok fenntartásáról sokszor nem dönthetnek pusztán hatékonysági szempontok alapján" - mondta el Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezetője. Varga szerint az integrációba tartozó takarékok 500-600 milliárdnyi szabad forintforrással rendelkeznek, amely jó alapot teremt a forintalapú jelzáloghitelezés jelentős bővítéséhez, ezen belül a hitelkiváltáshoz is.

Mint arról korábban beszámoltunk, a kormány adósmentő intézkedései mozgásba hozhatják a bankpiacot. Ha a forinthitelezési verseny beindul, annak nyertese az OTP lehet, de a multibankok passzivitása nyomán hosszabb távon akár Demján Sándor és Töröcskei István nagyvállalkozók bankja is piacot nyerhet. A végtörlesztésről szóló korábbi cikkeinket itt találja.