MNB: Alig nő jövőre a magyar gazdaság

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb prognózisában egyszázalékos gazdasági növekedést vár 2012-re, az inflációs várakozást pedig 4,7 százalékra emelte. A nemzetgazdasági miniszter múlt pénteken azt mondta, hogy a jövő évi költségvetést 1,5 százalékos "nagyon óvatos" növekedéssel számolják.
Vágólapra másolva!

A jövő évi GDP-előrejelzést a keddi 1,5 százalékról 1 százalékra csökkentette, az inflációs prognózist 3,9 százalékról 4,7 százalékra emelte a csütörtökön közzétett inflációs jelentésben a Magyar Nemzeti Bank, figyelembe véve a 2012. évi költségvetési tervezetet. Az idei előrejelzés változatlan: 2011-ben a GDP 1,6 százalékkal nő, az infláció évi átlagban 3,9 százalék lesz.

A jelentés készítői a 2012-es inflációs prognózisban már számoltak a minimálbér 18 százalékos és a garantált bérminimum 15 százalékos emelésével.

Vérszegény növekedési pálya néz ki Magyarország számára a következő egy-két évre - mondta az Inflációs jelentés főbb pontjait ismertető sajtótájékoztatón Virág Barnabás, az MNB vezető elemzője, aki a tanulmány elkészítését irányította. Ennek külső és belső okai is vannak, jelezte.

A külső felvevőpiacokon a konjunktúra rosszabbra fordul, sőt, nő a recesszió veszélye az eurózónában és az Egyesült Államokban. Ezen kívül Magyarország finanszírozási költségei - a világban megfigyelhető folyamatok miatt, és magyar okokból is - emelkednek, továbbá a hitelezést még jobban visszafogja a végtörlesztési törvény elfogadása, ráadásul az új költségvetési kiigazítást is megérzi a gazdaság.

Egy százalékos recesszió is jöhet

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter múlt pénteken bejelentett egy 750 milliárd forintos kiigazítást, ami nagyobb részben a bevételi oldalra támaszkodik. Enélkül az MNB szerint jövőre csupán másfél százalékos gazdasági növekedés lehet Magyarországon, a csomag pénteken ismertetett részeit beépítve a modellbe viszont az adódik, hogy csupán egy százalékos GDP-bővülés lehet jövőre idehaza.

Az azóta kiderült újabb intézkedéseket nem tudta figyelembe venni a jegybank elemzői stábja, így a 202 ezer forint felettiekre kivetendő extra terhet (a félszuperbruttó adóalap megmaradását), és az ebből befolyó bevételek alacsony keresetűek közötti szétosztását. Ha ezeket figyelembe vennénk, akkor némiképp 1 százalék fölé csúszhatna a gazdasági bővülés jövőre, de a másfél százalékot így sem érnénk el - érzékeltették a jegybank munkatársai az [origo] kérdésére.

Ha világban valóban recesszió következne be jövőre a nagyobb gazdaságokban, és még Magyarország sérülékenységét is kihasználnák a befektetők, tovább emelkednének a finanszírozási költségeink, akkor jövőre 1 százalék körüli recesszió köszöntene be nálunk.

Nő a részmunkaidősök száma

A jegybank szakértői azt valószínűsítik, hogy a jelentősen megemelt minimálbér miatt a részmunkaidős foglalkoztatás még jobban el fog terjedni, a cégek vagy leépítenek a meglevő munkaerő-állományukból és részmunkaidősökkel helyettesítik az elküldött embereket, vagy a mostani dolgozók egy részét foglalkoztatják majd részmunkaidőben. A versenyszektorban csak a részmunkaidős foglalkoztatás elterjedése miatt nőhet szerény mértékben a foglalkoztatás, emellett az állami közmunkaprogram lesz képes felszívni a szociális rendszerből kikerülő, illetve most is állástalan rétegek nagy tömegét.

A pénteken bejelentett adócsomag és költségvetési kiigazítás, plusz a jelentős minimálbéremelés egyvelege visszaveti a lakossági fogyasztást, enélkül 0,1 százalékkal nőhetett volna jövőre a fogyasztás, ezzel együtt 0,5 százalékos csökkenést valószínűsít az MNB. Ezt a visszaesést tompíthatja némileg, hogy a kompenzáció révén az alacsony keresetűek közül kevesebben veszítik el munkahelyüket, és a nettó bérük sem csökken.

Az MNB szerint az államháztartás GDP-arányos eredményszemléletű egyenlege (ESA) idén 1,9 százalékos töblettel zár, jövőre a költségvetési tervezet előtt 3,7 százalékos deficittel számolt a jelentés, a 2012. évi költségvetési tervezet után a hiány 3,4 százalékra módosult, azaz a kormány által kitűzött 2,5 százalékos hiányhoz további 0,9 százalékos javulást szükséges elérni.

"A jelentés 275 forint/euró árfolyamból indult ki, és azzal számol, hogy rövid távon érzékelhető leértékelődési folyamat után stabilizálódik a forint" - mondta Virág Barnabás, az MNB vezető elemzője.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter múlt pénteken közölte, hogy a jövő évi költségvetést 1,5 százalékos "nagyon óvatos" növekedéssel számolják, de "szeretnénk két százalékos növekedést látni". Matolcsy pénteki szavai szerint a 2012-es költségvetés "kétségtelenül nem növekedésközpontú" lesz.

Két hete az [origo] azt írta, hogy jövőre 1,7 százalékos GDP-növekedéssel készülhet a költségvetés, Matolcsy egy aznap tartott sajtótájékoztatón azt közölte, hogy 2 százalékos GDP-növekedéssel számolnak. A konvergenciaprogramban még 3 százalékos bővülési ütemre számított a kormány.