Orbán Viktor: Nem szabad a hitetlenekre hallgatni

2011.09.22. 13:06

A miniszterelnök a Bosch autóipari beszállító miskolci gyáravatásán azt mondta, hogy a magyar közoktatási rendszert meg kell változtatni. Szerinte az új gyár "megtestesíti azt a bizalmat, amit a német befektetők Magyarország iránt éreznek".

A kilábalás útja a bátor fejlesztés, Magyarország azt az utat akarja járni, mint az önök cége - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Bosch német autóipari beszállító miskolci gyáravatásán. A miniszterelnök hozzátette: Magyarország az árral szemben úszik, de válságban nem is lehet mást tenni.  A miniszterelnök szerint "nem szabad fékezni, feladni, nem szabad a hitetlenekre hallgatni, inkább a gázra kell lépni".

A Bosch egyik vezetőjének felvetésére, hogy Magyarországnak fejlesztenie kell az oktatási rendszerét, Orbán Viktor úgy reagált, hogy "a magyar közoktatási rendszert meg kell változtatnunk, le kell számolnunk a szakképzést övező romantikus illúziókkal, mert a jelenlegi rendszer csak munkanélkülieket termel".  A jövő az egyetemek és a nagy cégközpontok együttműködéséé - tette hozzá a miniszterelnök.

"Magyarországon van értelme dolgozni, azok fogják megtalálni a számításukat, akik munkából akarnak megélni. Nekünk a Bosch beruházása sokkal több, mint egy új gyár, mert tudjuk, hogy milyen sok magyar család szeretne munkát.  Ez a gyár megtestesíti azt a bizalmat, amit a német befektetők Magyarország iránt éreznek " - mondta beszédében Orbán Viktor.

A németországi Bosch-konszern gyártócsarnoka több mint 23 ezer négyzetméter alapterületű, és  5,5 milliárd forintba került. A megnyitón elhangzott, hogy a Bosch eddig 50 milliárd forintot fektetett be Magyarországon, és a következő öt évben további 13,5 milliárd forintos beruházást tervez még.

Az utóbbi évek egyik legnagyobb hazai Bosch-befektetésének számító autóipari gyártócsarnok alapkövét 2010 júniusában tették le. A miskolci gyárban jelenleg 1900-an dolgoznak, ezt tervezik 2014-ig 3000-re bővíteni.

Fotó: Mudra László [origo]
Max Nitzshe, a miskolci Bosch gyár igazgatója, Orbán Viktor miniszterelnök és Wolf-Henning Scheider,
a Robert Bosch Gmbh. igazgatótanácsának tagja (a képre kattintva galéria nyílik)

Miskolcon a Bosch elektromos kéziszerszám-üzletágának gyártó és termékfejlesztő vállalata, a Robert Bosch Power Tool Kft., valamint az autóipari alkatrészek - egyebek mellett indítómotorok, generátorok, törlőrendszerek, fúvómotorok és indítószerkezetek - gyártásával foglalkozó Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. működik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK