Külön kezelnék a Mol-vezér ügyét a Vecernji list horvát napilap szerint

Hernádi Zsolt, a MOL Nyrt. elnök-vezérigazgatója
Vágólapra másolva!
A horvát államügyészség nem kommentálta a Vecernji list című zágrábi napilapnak azokat a nem hivatalos információit, amelyek szerint állítólag Budapestnek engednék át a Mol egyik vezetője elleni eljárás lefolytatását az állítólagos INA-Mol vesztegetési ügyben.
Vágólapra másolva!

A Vecernji list a honlapján számolt be arról, hogy Polt Péter legfőbb ügyész a helyettesével együtt szerdán látogatást tett Mladen Bajic horvát államügyésznél. A lap szerint a találkozón megbeszélték az INA-Mol-ügy vádiratával összefüggő részleteket, amelyek - mint az újság írta - a Hernádi Zsolt, a Mol vezetője elleni eljárással kapcsolatosak. A lap úgy tudja, vele szemben az a gyanú, hogy tízmillió euróval megvesztegette Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt, hogy a Mol ennek fejében, a gázüzletág kivételével, irányítói jogokat kapjon az INA felett.

A Vecernji list szerint a horvát államügyészség megerősítette Polt Péter és Mladen Bajic munkajellegű találkozójának a tényét, de nem volt hajlandó kommentálni azokat a nem hivatalos információkat, amelyek szerint az eljárást elkülönítik, és a magyaroknak engedik át a Hernádi elleni eljárás lefolytatását, míg Zágráb csak Sanadernek, valamint barátjának, Robert Jezicnek, a Dioki és a Novi list újság tulajdonosának az ügyével foglalkozna. A lap szerint az állítólagos csúszópénzt Jezicen keresztül fizették ki.

Könnyebben haladna az ügy

A zágrábi újság azt állította, horvát igazságügyi körökben hangsúlyozzák, hogy több okból is jó megoldás lenne, ha a Mol vezetője elleni büntetőeljárást átengednék a magyar ügyészségnek. Ha Hernádi ügyét a magyar hatóságokra bízzák, akkor Sanader és Jezic ellen azonnal vádat lehet emelni, a bírósági eljárás pedig abban a pillanatban megkezdődhet, ahogy a vádirat megerősítést nyer. Ha viszont a horvát fél ragaszkodik ahhoz, hogy Sanaderrel és társával együtt kerüljön a vádlottak padjára Hernádi is, abban az esetben a Zágráb megyei bíróság vádemelését követően a Mol vezetője ellen is kezdeményezni kell a vizsgálati fogságba helyezést, majd ezt követően adhatják csak ki a nemzetközi elfogatóparancsot.

Hernádi nélkül - írja a zágrábi újság - a büntetőeljárás azonnal megkezdődhet, és ezzel bizonyára még hatékonyabbá válhat a bűnüldözés. A horvát jogászok szerint a Sanader és Jezic elleni vád teljesen azonos lenne, és Hernádit csak abban a formában említenék, hogy ő volt az, aki megvesztegette a volt miniszterelnököt azért, hogy a Mol előnyére megváltoztathassák a részvényesi szerződést, amelynek értelmében a Molra átruházták az INA igazgatásának jogát.

Elveszi a politikai élét

Mindamellett - a lap szerint - Hernádi továbbra is úgy szerepelne, mint az a személy, aki 2009 júniusában egy ciprusi offshore cégen keresztül két alkalommal is pénzt utalt át Jezic cégeinek a számlájára. A Vecernji List úgy tudja, hogy 2,4 és 2,6 millió euró átutalásáról van szó, azaz a Jezic révén "kiközvetített" csúszópénz feléről. A horvát államügyészség korrupció és szervezett bűnözés elleni irodája (USKOK) szerint a további ötmillió eurót is kifizettek, csak még nem állapították meg, kin keresztül. A tömegtájékoztatási eszközök szerint Sanader Svájcban élő bátyja révén.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

"Ha a Hernádi-ügyet átengednék a magyaroknak, ezzel elkerülhetővé válnának mindazok a negatív politikai felhangok, amelyeket az eset kivált. Köztudomású ugyanis, hogy a magyarok nem szívesen foglalkoznak a Mol első emberének a büntetőjogi felelősségével. Arról van szó, hogy a Mol egy olyan cég, amelyben az államnak is jelentős részesedése van, így ha Hernádihoz hozzányúlnak, ennek politikai vetülete is lenne. Ha tehát Hernádival a magyarok foglalkoznak, akkor az eset által kiváltott politikai hullámverések is Magyarország határain belül maradnak" - vonja le következtetését a zágrábi újság.

Jutarnji list: Nemzetközi körözés is lehetséges Hernádi ellen

A Jutarnji list című zágrábi napilap szerda este még azt írta, hogy a szervezett bűnözés ellen küzdő horvát államügyészségi iroda (USKOK) indítványozhatja, hogy "rendeljenek el vizsgálati fogságot Sanader társtettese", Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója esetében. "Mivel Hernádi a horvát hatóságok számára nem elérhető, az USKOK-nak kérnie kell a bíróságot: rendeljen el vizsgálati fogságot, hogy ennek alapján nemzetközi körözést lehessen kiadni ellene.

Ez azt jelenti, hogy a magyar olajipari cég első embere és Magyarország egyik legbefolyásosabb személyisége akár már a jövő héten felkerülhet az Interpol körözési listájára, s az anyaország határának átlépésekor őrizetbe vétel és horvátországi kiadatás várhat rá" - írja a zágrábi újság szerdai online kiadásában.

Fazekas: Sértené a Magyar Köztársaság biztonságát

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a távirati irodának elmondta, hogy a horvát ügyészség júliusban a Legfőbb Ügyészségtől a Mol-INA ügy kapcsán egy fő gyanúsítotti kihallgatását kérte. A magyar ügyészség ezt az eljárási jogsegélykérelmet megtagadta, mert ez sértené a Magyar Köztársaság biztonságát. A magyar ügyészség ugyanakkor nyomozást rendelt el nemzetközi kapcsolatban kötelességszegésre irányuló vesztegetés bűntettének gyanúja miatt ismeretlen személy ellen - amelyről tájékoztatta a horvát felet is.

A magyar nyomozó ügyészség kérte a horvátokat, hogy küldjék el a rendelkezésükre álló bizonyítékokat, de eddig még nem érkezett válasz a megkeresésre. A nyomozást, amelynek nincs még gyanúsítottja, a Központi Nyomozó Főügyészség folytatja, .