Lemondott a kereskedési botrányba keveredett svájci bank vezérigazgatója

Vágólapra másolva!
Egy munkatársa engedély nélküli ügyletei miatt több mint kétmilliárd dollárnyi veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a UBS svájci bank, ezért lemondott a vállalat vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

Lemondott tisztségéről Oswald Grübel, a UBS svájci bankóriás vezérigazgatója, hogy ezzel felelősséget vállaljon a bankcsoport londoni befektetési részlegének botránya miatt. A londoni részleg egyik munkatársa felhatalmazás nélküli kereskedési ügyletekkel több mint kétmilliárd dollárnyi veszteséget okozott a vállalatnak. A UBS felügyelőbizottsága a szombaton kiadott genfi közlemény szerint elfogadta a lemondást, és a bankcsoport európai vezetőjét, Sergio P. Ermottit bízta meg ideiglenesen a tisztség ellátásával.

Londonban másfél hete vették őrizetbe a legnagyobb svájci bank, a UBS befektetési részlegének egyik munkatársát, aki a cég gyanúja szerint felhatalmazás nélküli kereskedési ügyletekkel hozzávetőleg 2,3 milliárd dollárnyi veszteséget okozott. A 31 éves Kweku Adoboli a UBS részvényderivatívákat forgalmazó londoni részlegének egyik igazgatója volt.

A UBS egyébként több mint 50 milliárd eurót vesztett az amerikai, nem elsőrendű - "subprime" - jelzáloghiteleket is tartalmazó befektetési termékek elértéktelenedése okozta pénzügyi válságban, és a bank a svájci állam segítségére szorult.