Ötszörösére emelné a pénznyerő automaták adóját Lázár János

Vágólapra másolva!
A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által javasolt 25 százalékos emelés helyett öt- vagy akár hatszorosára emelné a pénznyerő játékautomaták tételes adóját Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. Ha a parlament megszavazza a képviselő módosító indítványát, akkor az eddigi százezer forint helyett akár havi félmillió forintot is fizethetnek a játékautomaták üzemeltetői. Rogán Antal januártól megadóztatná az online szerencsejátékot: bevezetné a távszerencsejáték fogalmát, és a játékokra a tiszta játékbevétel után fizetendő havi 20 százalékos adót vetne ki.
Vágólapra másolva!

A kormánypárti politikusok hétfőn nyújtották indítványaikat az államháztartás stabilitását elősegítő egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz. Az eredeti, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jegyezett törvényjavaslat szerint a játéktermekben üzemeltetett pénznyerő automaták tételes adója havi 100 ezer forintról 125 ezerre, míg a játékkaszinókban üzemeltetett ilyen gépeké 120 ezerről 150 ezer forintra emelkedne november elsejétől.

Lázár János indítványa úgy módosítana az eredeti javaslaton, hogy a 25 százalékos adóemelés helyett a ma hatályos mérték öt-, illetve hatszorosára emelkedne a fizetendő adó. Tehát havi 100 ezer helyett 500 ezerre, míg a játékkaszinókban üzemeltetett ilyen gépek után 120 ezer helyett 700 ezer forintra. A szerencsejáték-ipar a hazai gazdaságban kiemelkedő forgalommal jelen lévő ágazat, amely számottevő hasznot termel a pénznyerő automaták üzemeltetőinek. Ha az országgyűlés elfogadja a javaslatot, akkor csökkenthetők a szerencsejáték-ipar káros társadalmi és egészségügyi hatásai, továbbá éves szinten számottevő plusz bevételre tehet szert a központi költségvetés - olvasható a javaslat indoklásában.

Rogán Antal, a gazdasági bizottság fideszes elnökének módosító indítványa jövő év január 1-jétől megadóztatná a Magyarországon eddig nem adózó, interneten szervezett szerencsejátékot. A liberalizált tevékenység fogalmát kiegészítené távszerencsejátékokkal: 2012. január 1-jétől a távszerencsejáték-szervezés az állami adóhatóság engedélyével végezhető, a Szerencsejáték Zrt.-n kívül más szervezők részére Magyarországon is legális tevékenységgé válik, az engedély öt évre lenne kiadható. Ennek engedély nélküli szervezését szankcionálni és bírságolni lehetne, akár százmillió forintra is.

A javaslat szerint a távszerencsejáték fogalmába tartozik a lóversenyfogadás és a kártyajáték, ha azt hírközlő eszköz és rendszer útján szervezik. Rogán bevezetné a szerveralapú pénznyerő automata fogalmát is, amely esetén a szerencsejáték-szervező a tiszta játékbevétel 33 százalékát fizetné be adóként.

A parlament hétfőn dönthet a játékadó, valamint a gázolaj, az alkoholos és a dohánytermékek jövedéki adójának emeléséről. A szeptember 6-ai, lovasberényi kormányülés után jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter: megemelik a jövedéki adókat, hogy betömjék a költségvetésben a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés miatt keletkezett mintegy 100 milliárd forintos lyuk egy részét. A játékadó az eredeti javaslat szerint 50 százalékkal emelkedik (1 milliárd forintos plusz), a dohánytermékek jövedéki adója 7 százalékkal (plusz 5 milliárd forint), az alkoholtermékeké 5 százalékkal, az aromázott szeszes italok jövedéki adója pedig 50 százalékkal. A bejelentés szerint jövedékiadó-emelések együttesen 10 milliárd forintos pluszbevételt hoznak.