Pótlószerek használatára kényszerítheti a termelőket a chipsadó

2011.09.26. 18:02

Az élelmiszer-feldolgozók szakmai szervezete szerint a kormányt csak az adóbevételek növelése motiválta a chipsadó bevezetésekor. Az adónemmel azonban szerintük csak azt éri el a kormányzat, hogy az előállító cégek még egészségtelenebb pótlószereket tesznek majd az ételekbe.

A Magyarországon bevezetett chipsadó a cégeket arra kényszerítheti, hogy az érintett termékekben a kifogásolt természetes összetevőket helyettesítő anyagokkal pótolják, a gyártó, amelyik nem ezt az utat választja, a piaci részesedésének csökkenését, a kis cégek esetében a létét kockáztatja az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) szerint. A szakmai szervezet szerint a kormány kommunikációja elárulta, hogy célja nem más, mint extra adó beszedése.

Az ÉFOSZ szerint a táplálkozástudománnyal foglalkozók körében az elmúlt húsz évben elfogadott véleménnyé vált, hogy a táplálkozással összefüggő népegészségügyi problémákat nem egy-egy élelmiszer fogyasztása, hanem általában a mozgásszegény életmód és a kiegyensúlyozatlan étrend okozza.

A só és a cukor pedig a létfenntartáshoz szükséges alapélelmiszerek, amelyekből egyetlen termék sem tartalmaz önmagában túlzott, a napi szükségletet meghaladó mennyiséget - állította a szervezet. Az ÉFOSZ azzal érvelt, hogy a chipsadóval sújtott élelmiszerek ugyanolyan egészségesek, mint amelyek nem esnek az adó hatálya alá, amennyiben azokat megfelelően illesztik be az étrendbe.