Moody's: Aggasztó precedens a végtörlesztés

Vágólapra másolva!
A magyar államkötvények szempontjából negatív hatásai lehetnek az országgyűlés által a múlt héten elfogadott, egyösszegű végtörlesztést lehetővé tevő törvénynek - állítja keddi elemzésében az egyik amerikai hitelminősítő.
Vágólapra másolva!

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő keddi értékelése szerint "aggasztó precedenst" teremt a magyarországi devizaalapú hitelek csökkentett árfolyamú végtörlesztésére lehetőséget adó törvény. Elemzésében a Moody's a fedezett kötvények szempontjából "negatívnak" minősítette a végtörlesztési lehetőséget.

A hitelminősító szerint a törvényi módosítás "bizonytalanságot okoz" a jövőbeni jogi fejleményekkel kapcsolatban, és ez hatással lehet a magyarországi fedezettkötvény-programok mögötti biztosítékok értékével kapcsolatos "piaci érzetre". A törvénymódosítás után nem zárhatók ki olyan további változtatások, amelyek szintén lehetővé teszik a fedezett kötvények biztosítékául szolgáló jelzáloghitelek értékcsökkenését - vélekedtek helyzetértékelésükben a pénzügyi szakelemzők, akik szerint a jelzáloghitelek refinanszírozási kockázatait ez különös mértékben érintheti.

Az országgyűlés a múlt héten fogadta el azt a Rogán Antal fideszes képviselő által benyújtott javaslatot, amelynek értelmében egyes esetekben lehetővé teszik a devizahitelek egyösszegű, rögzített árfolyamon történő végtörlesztését. A végtörlesztést svájci frank esetében 180 forintos, euró esetében 250 forintos, japán jen esetében 2 forintos árfolyamon teljesíthetik az adósok. Ezen árfolyamok alkalmazása akkor kötelező a pénzintézeteknek, ha a kölcsön folyósításakor az árfolyam nem volt magasabb, valamint a hitelfolyósító június 30-ig nem mondta fel a kölcsönszerződést. A végtörlesztésről szóló igényeket december 30-ig lehet benyújtani. Az országgyűlés azt is rögzítette, hogy az adósoknak az igénybejelentéstől számított 60 napon belül kell teljesíteniük a végtörlesztést. A jogszabályt hétfőn tették közzé a Magyar Közlönyben, és csütörtöktől hatályos.

A végtörlesztésről szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.