Csányi: A kormány legyőzi saját magát, ha legyőzi a bankokat

Csányi Sándor,  a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, mlsz
Vágólapra másolva!
Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója szerint akkor lehet gond a végtörlesztésből, ha tömegesen akarják igénybe venni a lehetőséget a devizahitelesek.  Az OTP első embere saját elmondása szerint lobbizott a devizahitelek elterjedése ellen, derül ki a Privátbankár.hu cikkéből.
Vágólapra másolva!

Ha nagyon kevesen váltják át a hitelüket, nagyobb megrázkódtatás nem lesz - mondta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a hétfőn kihirdetett, a devizahitelesek számára nyújtott végtörlesztési lehetőségről a budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadásában, amelyről a Privátbankár.hu számol be. "De ha teljesül a kormány szándéka, és legyőzi a bankokat, akkor a magyar kormány legyőzi saját magát. Elszabadulnak a kamatok" - jelentette ki a bankvezér.

"A forint árfolyama jelentősen gyengülni fog, aki devizában marad, annak ez még nagyobb teher lesz. Aki átmegy forinthitelbe vagy már ilyen adóssága van, annak nő a kamata" - tette hozzá Csányi Sándor, arra utalva, hogy ha tömeges válik a végtörlesztés, az gyengítheti a forintot, és a magas kereslet miatt növelheti a forinthitelek kamatait.

Csányi: Lobbiztam a devizahitelek ellen
A Privátbankár.hu beszámolója szerint Csányi úgy látta, hogy lehetett volna olyan javaslatot az asztalra tenni, ami az adósoknak és a bankoknak is megfelelt volna, a mostani javaslat azonban kockázatos."Azt minden közgazdász tudja, hogy ha nem stabil a bankszektor egy országban, akkor az az ország kockázatosabb lesz. Tetszik, nem tetszik, ez egy olyan házasság, amiből nem lehet kiszabadulni" - hívta fel rá a figyelmet Csányi.

Az online pénzügyi oldal cikke szerint Csányi úgy fogalmazott, hogy "kockázatosnak ítéltük meg a devizaalapú hiteleket, sőt, mindent megtettem, hogy lobbizzak ellenük". Mindenki azt gondolta, hogy azért teszem ezt, mert az OTP pozícióit védem - tette hozzá Csányi.

A munkanélküliség a gond

"A piaci lobbi azonban meggyőzte a döntéshozókat, hogy azonos feltételeket kell biztosítani a devizaalapú hiteleknek is. Ilyen körülmények között mindenki belekezdett a devizakölcsönök folyosósításába. Ezt a hitelezési gyakorlatot kellett aztán újra értékelni 2008-ban, nemcsak a vállalati ügyfeleknél, de a lakossági piacon is" - beszélt a devizahitelezés elindulásáról az OTP vezetője.

"Nincs hitel kockázat nélkül, vagy az árfolyam miatt, vagy a kamat miatt az adós kockázatot vállal. Arról meg mindenki hallgat, hogy a bajban lévő adósok nagy része nem az árfolyamok miatt van bajban, hanem azért, mert nincs munkája" - hívta fel rá a figyelmet az elnök-vezérigazgató. (A munkanélküliség és a törlesztési gondok összefüggéséről ebben a cikkünkben olvashat többet.)