A magyar határig húzódó gázvezetéktervet készített a BP

BP, azerbajdzsáni gázvezeték, terv, illusztráció!
Vágólapra másolva!
Az utolsó pillanatban tovább nőtt az uniós Nabucco gázvezetékterv versenytársainak száma, az új terv gazdája a kiszemelt gázmezőn kitermelést folytató BP olajtársaság. Szombatig lehet ajánlatokat beadni a szállításra.
Vágólapra másolva!

Az azerbajdzsáni gáz Európába szállítását lehetővé tévő új csővezeték-építési tervet készített a British Petroleum (BP) brit olajvállalat - számolt be a Fiancial Times brit üzleti napilap. A vezeték Törökország európai részéről indulna, és a román-magyar határig vezetne.

Az azerbajdzsáni Sah Deniz mező gázkincsének Európába való szállítására több terv született már, a legismertebb az Európai Unió által támogatott Nabucco, mely egy már meglévő azeri-török vezetékhez csatlakozva, 3863 kilométer hosszan Ausztriáig hozná a gázt, többek között Magyarországon keresztül. A Nabucco kapacitása évi 31 milliárd köbméter gáz lenne, megépítésének költségét legalább 7,9 milliárd euróra becsülik.

A két eddigi kisebb vezetékterv közül a Transz-Adria névre keresztelt a bolgár-görög határtól Albánián át vezetne a délolasz területekre, míg a legrövidebb, az IGI Poseidon Görögország nyugati és Olaszország déli partszakaszát kötné össze a tenger alatt. (A dél-európai vezetéktervek kettős jelentősége, hogy a politikailag instabil Ukrajna érintése nélkül, az orosz gáztól való függést csökkentve látnák el gázzal Európát.)

A BP terve utóbbi kettőnél hosszabb, de így is csak harmada a Nabuccónak. Kapacitása is sokkal kisebb lenne annál, mivel kiindulópontja és a gázmező között már most is meglévő csővezetékek használatával számol. Ezzel egyébként igazodna a Sah Deniz 2017-re felfutó maximális, tízmillió köbméteres kapacitásához, míg a Nabucco kihasználásához valahonnan máshonnan - Irakból, esetleg Türkmenisztánból - is kellene gáz.

A BP vélhetően nem véletlenül időzítette mostanra a bejelentést. Szombaton jár le a határidő, ameddig a három versenytárs tarifaajánlatot adhat a Kaszpi-tenger alatti Sah Denizt kitermelő konzorciumnak - melynek a Total, a Statoil, a Lukoil és az azeri állami cég, a Socar mellett maga a BP is tagja. A konzorcium az év végig dönti el, melyik vezeték gazdájával szerződik.

"Ez egy másik lehetséges megoldás" - idézte a Financial Times Al Cookot, a BP Sah Deniz-i fejlesztésekért felelős alelnökét. A társaság által Dél-kelet-európai Vezeték néven emlegetett projekt terve szerinte nem jelenti feltétlenül azt, hogy hiányosságokat látnának a másik három ajánlatban, de szerinte "bölcs dolog", ha még egy opcióval számolhatnak. A BP korábban már részt vett két kisebb, Azerbajdzsánt Törökországgal összekötő csővezeték megépítésében.