Elfogadta az uniós gazdaságvédelmi csomagot az Európai Parlament

Vágólapra másolva!
Az úgynevezett hatos csomag azokat a jogszabályokat tartalmazza, amelyek megfékezik a pazarló gazdálkodást és az adósságválságokat. A kompromisszumot az után fogadták el, hogy a franciák engedtek korábbi, szigorú feltételeikből.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament (EP) szerdán Strasbourgban megszavazta azt a hat új uniós jogszabályt, amely a tagországok gazdaságpolitikájának szorosabb összehangolását - az úgynevezett uniós "gazdasági kormányzás" kialakítását -, a jövőbeni államadósság-válságok megelőzését, a pazarló gazdálkodás megfékezését célozza.

A hatos csomagként emlegetett rendelkezések tartalmát mintegy 98 százalékban az előző, magyar EU-elnökség alatt sikerült egyeztetni az EP-vel. A fennmaradt néhány nyitott kérdés ügyében a július elsején kezdődött lengyel elnökség alatt született kompromisszumos megegyezés, miután a franciák engedményt tettek. Így már nem ellenzik, hogy a felelőtlen költségvetési politikát folytató tagállamokkal szemben az Európai Bizottság csaknem automatikusan érvényesülő ellenlépéseket tegyen.