"Veszélyes precedenst" teremthet a térségben a devizaalapú kölcsönök piaci árfolyam alatti végtörlesztésének lehetősége a Fitch Ratings szerdai jelentése szerint. Európa legnagyobb hitelminősítőjének várakozása szerint a végtörlesztés, a bankadó és a bankokkal szembeni általános "agresszív" alapállás miatt csökkenhet annak a valószínűsége, hogy a tulajdonos bankok a jövőben több tőkét és finanszírozást juttatnak a magyar bankrendszernek.

Nyomást gyakorolhat egyes magyar bankok hitelprofiljára a devizaalapú kölcsönök piaci árfolyam alatti végtörlesztésének lehetősége, és az "ilyen intézkedések" hátráltathatják a magyar bankrendszer hosszú távú fejlődését is - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban kiadott értékelésében, amely szerint a lépés "veszélyes precedenst" teremthet a térségben.

A legnagyobb európai hitelminősítő közölte: várakozása szerint a jó hitelprofilú devizahitelesek közül sokan vesznek majd fel új forinthiteleket a svájci frankban vagy euróban denominált adósságaik visszafizetésére, és ez veszteségeket fog okozni a devizaalapú hitelek folyósítóinak.

A Fitch Ratings szerdai becslése szerint, ha a devizahitelesek 25 százaléka él a végtörlesztési lehetőséggel, az rendszerszinten hozzávetőleg 1,5 százalékpontnyit emészthet fel a magyar bankszektor tőkeerejét mérő, alapszintű tőkemegfelelési rátából.

A Fitch szerint a legtöbb magyarországi bank saját tőkéje révén el tudja viselni az azonnali pénzügyi hatást, ám a rendszeren belül jelentős különbségek vannak az egyes bankok tőkemegfelelési rátái és devizaalapú jelzáloghitel-kitettségei között, így egyes cégek az összesített számítás által sugalltnál nagyobb tőkeveszteséget szenvedhetnek el.

Mindemellett az intézkedés - valamint a tavaly bevezetett bankadó és a magyar hatóságok által a bankrendszerrel szemben tanúsított, "általánosságban meglehetősen agresszív" alapállás - miatt csökkenhet annak a valószínűsége, hogy a tulajdonos bankok a jövőben több tőkét és finanszírozást juttatnak a magyar bankrendszernek - áll a Fitch Ratings szerdai londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint ez korlátozhatja a jövőbeni hitelkiáramlást és a gazdasági növekedést, emellett "veszélyes precedenst teremt" más olyan közép- és kelet-európai országok számára, amelyekben szintén magas a devizaalapú hitelállomány.

A Fitch Ratings két magyarországi bankra, a CIB-re és a Kereskedelmi és Hitelbankra tart érvényben hosszú távú adóskockázati minősítést, és mindkét osztályzat alapja az anyabankoktól várható támogatás.

A Fitch eddig is azt várta, hogy a CIB - a tavalyi negatív eredmény után - az idei egész évről is veszteséget jelent, és a végtörlesztésről szóló törvény növelheti e veszteséget, emellett kedvezőtlen hatást gyakorolhat a bank 2012-es teljesítményére is - áll a hitelminősítő szerdai elemzésében.