Kismértékben csökkent a munkanélküliség

közmunka program, kenecse, dombrád, gátépítés
Vágólapra másolva!
A nyár folyamán nagyobb volt az aktívak létszáma Magyarországon, mint egy évvel korábban, csekély mértékben a munkanélküliség is csökkent. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a foglalkoztatottság a versenyszférában emelkedett, a Takarékbank elemzője szerint a növekedés mögött a közmunkaprogramok állnak.
Vágólapra másolva!

Kissé csökkent a munkanélküliek száma és aránya június-augusztusban az egy évvel korábbihoz képest. Az állástalanok száma 8 ezer fővel lett kevesebb, 463 ezer, ami a 10,8 százalékos munkanélküliségi ráta 0,2 százalékpontos csökkenését jelenti - közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A 2011. május-júliusi helyzethez képest lényegében nincs változás.

A foglalkoztatottság emelkedett, a 3 millió 836 ezer fős összlétszám 32 ezres (0,8 százalékos) növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A férfiak 69,1 százalékos aktivitási aránya 0,4 százalékponttal volt magasabb a 2010. június-augusztusinál, a nők 57 százalékos aránya lényegében nem változott.

A munkanélküliek 16,8 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelen lévő 15-24 éves korosztályból került ki, az erre a korcsoportra számított 26 százalékos munkanélküliségi ráta 1,3 százalékponttal volt alacsonyabb, mint 2010 azonos időszakában. A munkanélküliek 51,5 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást, a munkanélküliség átlagos időtartama 18,6 hónap - közölte a KSH.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerdai, a KSH adataira reagáló közleményében az áll, hogy "a foglalkoztatottak számának dinamikus emelkedése leginkább a versenyszférában valósult meg, de a közfoglalkoztatásnak is érezhető már a hatása". Az NGM felhívja a figyelmet arra, hogy egy éve folyamatosan éves bővülés figyelhető meg a foglalkoztatottságban, és úgy véli, hogy "az autóipari beruházások kapacitásbővítései szintén a trend erősödését vetítik előre".

Az aktivitási ráta növekedése "feltehetően a megszigorított nyugdíjba vonulási feltételeket tükrözi, de szerepe lehetett benne a frissen végzettek megjelenésének is" - írta gyorselemzésében Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője, megjegyezve, hogy a foglalkoztatottak számának 32 ezres emelkedése feltehetően nagyrészt a közmunkaprogramok felfutásának köszönhető.

Az elemzés szerint a következő hónapokban szezonális hatások és a feldolgozóipar munkaerő-kereslete miatt a foglalkoztatás kissé tovább nőhet, míg a munkanélküliség magas maradhat. "A munkanélküliségi ráta a nyár végére 10,6 százalékra csökkenhet, de a jövő év elejére szezonális hatások miatt újra meghaladhatja a 11 százalékot. Idén éves átlagban 11 százalékos, jövőre 10,6 százalékos munkanélküliségi rátára számítunk" - írta a Takarékbank.