A vegyianyag-termékek húzták az ipari termelői árakat

Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint 0,7 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak augusztusban az előző havihoz képest, az egy évvel korábbi adatokhoz képest azonban 0,1 százalékkal csökkentek az exportárak visszaesése miatt. A legnagyobb áremelkedést a kőolaj-feldolgozásban és a vegyianyagtermék-gyártásban mérték.
Vágólapra másolva!

Az ipari termelői árak az előző havihoz mérten 0,7 százalékkal emelkedtek az idén augusztusban, az egy évvel korábbihoz képest viszont 0,1 százalékkal csökkentek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Az ipar belföldi értékesítési árai augusztusban az előző havihoz mérten 0,3 százalékkal, a 2010. augusztusival összehasonlítva 3,4 százalékkal emelkedtek. Az ipari exportértékesítés forintban mért árai júliushoz képest 0,9 százalékkal magasabbak, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 2,5 százalékkal alacsonyabbak voltak 2011 augusztusában.

A KSH honlapján olvasható összesítés szerint emelkedtek az árak a kőolaj-feldolgozásban (1,8 százalék), a vegyianyag-termék (1,7 százalék) és a gépi berendezés gyártásában (1,0 százalék). A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 1,2 és 4,2 százalék között alakult. Az egyéb feldolgozóipar és javítás területén nem változtak az árak.

A jelentés szerint 2010 azonos hónapjához mérten az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 3,7 százalék százalékkal nőttek, a beruházási javakat előállító ágazatokban 0,2 százalékkal csökkentek, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok esetében 5,3 százalékkal emelkedtek az árak.

A hazai ipar teljesítménye visszaesett az elmúlt hónapokban, idén májusig 7-15 százalékkal bővült az ipar, júniusra azonban 1,4 százalékos visszaesés következett, júliusban pedig mindössze 0,3 százalékkal tudott növekedni az ipari kibocsátás, amelyben az export továbbra is meghatározó.