Jövőre tartható a költségvetési hiánycél, miután kiigazításokat és adóemeléseket jelentett be a kormány - vonható le a következtetés a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) tanulmányának megállapításai alapján. 2013-ra és 2014-re azonban további bevételnövelő intézkedésekre lehet szükség a KFIB szerint.

Várhatóan teljesíti a jövő évi költségvetési hiánycélt a kormány - derül ki a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest tanulmányából. Az egykori Költségvetési Tanács elemzői csapatából álló intézet szerint a jövő évi hiánycél azért tartható, mert a kormány még az idén 100 milliárd forinttal növeli a költségvetés adóbevételeit, illetve áfaemelést, járulékemelést, az adójóváírás kivezetését és a félszuperbruttó részleges kivezetését tartalmazó csomagot jelentett be, amit ezen túli további kisebb adóemelések egészítenek ki, továbbá - mint az [origo] megírta - a költségvetési tervben 300 milliárdos kiadáscsökkentő intézkedéscsomagnak ágyaz meg. (Az intézet nem tudta figyelembe venni a félszuperbruttó részleges megtartását és a minimálbér 78 ezerről 92 ezer forintra való megemelését, valamint a végtörlesztési törvényt, mert ezeket az intézkedéseket számításaik után hozták nyilvánosságra.)

Ezek az intézkedések jövőre 670 milliárd forinttal csökkenthetik a hiányt, 2013-ban és 2014-ben pedig 1200-1270 milliárd forinttal javítják az egyenleget - ismertette Romhányi Balázs, az intézmény vezetője.

A kiigazítások, adóemelések szükségesek is voltak a KFIB számításai szerint, mert ha a kormány nem csinálna semmit az augusztusig elfogadott - hatályba lépett vagy a jövőben életbe lépő - törvényekhez képest, akkor hatalmas, a GDP 6 százaléka körüli államháztartási hiány jönne jövőre és a következő években. Eközben az államadósság jövőre ismét növekedésnek indulna, és 2015-re az idei akár 70 százalék alatti szintről 75 százalék fölé kúszna a KFIB számításai szerint.

A fenti intézkedésekkel azonban még mindig nem tudná betömni a kormány a lyukat a konvergenciaprogramban vállalt, folyamatosan csökkenő hiányt ígérő deficitpálya tartásához, ahhoz 2013-ban 430, 2014-ben 330 milliárd forintos újabb kiigazításra lenne szükség.

A középtávú költségvetési hiánycélok eléréséhez a most bejelentett adó és kiadásoldali intézkedéseken felül a különadók (bankadó, hipermarketadó, energetikai különadó, telekomadó) megtartása és a társasági adó csökkentésének elhalasztása vagy egy ehhez hasonló mértékű bevételnövelés is szükséges - vonható le következtetésként az intézet tanulmányából. A kormány úgy tervezi, hogy 2013-ban megszünteti a válságadókat és a bankadót, illetve 10 százalékosra csökkenti a társasági adót. A KFIB viszont úgy számol, hogy pont ezek elhalasztása volna szükséges a 2013-2014-es hiánycél tartásához.

Intézkedéscsomag nélkül a GDP-növekedés a következő években távol lenne a 3 százalékostól, vagyis a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által még nyáron is konzervatívnak gondolt pályától. A KFIB szerint inkább 2-2,3 százalékkal növekedhetne a gazdaság a kormányzati kiigazítások nélkül. A csomagot bevetve azonban ennél is kisebb lesz a következő években a gazdasági bővülés üteme, a megszorító csomag 0,1-0,2 százalékponttal veti vissza a növekedést. A költségvetési tervben a kormány 1,5 százalékos növekedéssel számol jövőre.